NBC: Americký útok proti Sýrii sa možno začne už vo štvrtok

NETKY.SK • 27 August 2013, 17:49 • 2 min
NBC: Americký útok proti Sýrii sa možno začne už vo štvrtok

WASHINGTON - Spojené štáty možno začnú raketový útok proti Sýrii už vo štvrtok 29. augusta. Bude odvetou za údajné použitie chemických zbraní sýrskym režimom proti vlastnému ľudu. Oznámila to dnes americká televízia NBC, ktorá citovala nemenovaných vysokopostavených predstaviteľov americkej administratívy. Iný americký predstaviteľ však uviedol, že šéf Bieleho domu ešte neurobil rozhodnutie o útoku v Sýrii. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a Reuters.

slovakia

left justify in out

Ofenzíva má podľa NBC trvať viac ako tri dni a bude sa obmedzovať na konkrétne cieľové oblasti. Uviedli to nemenovaní predstavitelia. Úder má byť skôr varovaním pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada, než pokusom zničiť vojenské možnosti jeho režimu.

Ako však dnes oznámil iný vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy, prezident USA Barack Obama ešte nerozhodol o vojenskom zásahu proti sýrskej vláde za jej údajný minulotýždňový chemický útok neďaleko metropoly Damask. Toto ubezpečenie amerického predstaviteľa, ktoré len zopakovalo pondelňajšie vyjadrenia Bieleho domu, prišlo v čase pribúdania náznakov, že Washington a jeho spojenci sa už pripravujú na obmedzené použitie vojenskej sily proti Asadovým verným. Západné veľmoci upozornili sýrsku opozíciu, aby očakávala úder proti Asadovým vojskám do niekoľkých dní. "(Americký) prezident ešte nerozhodol o uskutočnení vojenskej akcie," zdôraznil americký predstaviteľ vo Washingtone tlačovej agentúra Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies