NBA: Začína sa play off, jednoznačným favoritom Golden State

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 11:54 • 2 min
NBA: Začína sa play off, jednoznačným favoritom Golden State

NEW YORK - Sobotňajším štvorzápasovým programom sa začne vyraďovacia časť zámorskej basketbalovej NBA. Play off vyvrcholí finálovým súbojom o titul, ktorého prvý duel je na programe 2. júna.

slovakia

left justify in out

Favoritov na zisk majstrovského primátu treba hľadať najmä v Západnej konferencii. Tá je dlhodobejšie kvalitnejšia ako druhá polovica súťaže z východného pobrežia USA. Hlavná otázka pred štartom play off je jasná - podarí sa hráčom Golden State Warriors zavŕšiť historickú sezónu ziskom ďalšieho titulu? Kalifornčania ovládli základnú časť, keď dosiahli bilanciu 73 výhier, 9 prehier, čím prekonali historický rekord Chicaga Bulls z ročníka 1995/1996. Tím vedený ostrostrelcom Stephenom Currym, ktorý s takmer určitosťou získa ocenenie pre najužitočnejšieho hráča základnej časti (MVP), sa na úvod vyraďovacej časti stretne s Houstonom Rockets. Curry sa v mikrosúboji dvoch najlepších strelcov sezóny stretne s Jamesom Hardenom. Ten však nemá okolo seba takých kvalitných hráčov ako jeho rival v súboji o kráľa strelcov a aj preto sa očakáva bezproblémový postup obhajcu do ďalších bojov.

 

Výbornú sezónu má rozohranú aj San Antonio Spurs. Texasania vyhrali 67 z 82 zápasov, čo je nové klubové maximum. Päťnásobní šampióni dominovali najmä na domácej palubovke, kde mali bilanciu 40-1. Mužstvo je kvalitným mixom skúseností veteránov (Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili) s mladíckou dravosťou, ktorú reprezentuje najmä dvojica Kawhi Leonard, LaMarcus Aldridge. Spurs si v 1. kole play off zmerajú sily s Memphisom Grizzlies. Odborníci sa všeobecne zhodujú, že ak sa naplnia papierové predpoklady, finále Západnej konferencie Golden State - San Antonio bude predčasným vyvrcholením súťaže.

 

O miestenku do súboja o titul zabojuje na západe aj Oklahoma City. Thunder vedení dvojicou Kevin Durant, Russell Westbrook by v 1. kole nemali mäť väčšie problémy s Dallasom. Rovnako sa očakáva aj postup Los Angeles Clippers cez ambiciózne mužstvo Portlandu.

 

Východnej konferencii v základnej časti kraľoval Cleveland. Tím okolo LeBrona Jamesa prekonal krízu, ktorá vyvrcholila zmenou trénera, a s bilanciou 57 výhier, 25 prehier vyhral poradie na východe. Cavaliers vlani nestačili v ligovom finále na Golden State aj preto, že im v kľúčových momentoch chýbali zranené opory. Zdravotný stav mužstva z Ohia je momentálne bez vážnejších prekážok a ak to tak zostane, Cleveland by nemal chýbať minimálne v konferenčnom finále. Prvým súperom Cavs vo vyraďovacej časti bude Detroit Pistons.

 

Výbornú základnú časť má za sebou Toronto Raptors. Jedinému kanadskému tímu v súťaži chýbalo len jedno víťazstvo k tomu, aby prvýkrát v klubovej histórii vyhral Východnú konferenciu. Raptors sa opierajú najmä o výkony dvojice Kyle Lowry, DeMar DeRozan a rovnako tomu bude aj v sérii 1. kola proti Indiane Pacers.

 

Za Clevelandom a Torontom sa na východe umiestnili štyri mužstvá s rovnakou bilanciou 48 výhier, 34 prehier - Miami, Atlanta, Boston a Charlotte. Favoritov na postup spomedzi dvojíc Miami - Charlotte a Atlanta - Boston hľadať len ťažko, rozhodne aktuálna forma a športové šťastie.

 

Finálové série NBA (posledných 20 rokov):

2015: Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 4:2

2014: San Antonio Spurs - Miami Heat 4:1

2013: Miami Heat - San Antonio Spurs 4:3

2012: Miami Heat - Oklahoma City Thunder 4:1

2011: Dallas Mavericks - Miami Heat 4:2

2010: Los Angeles Lakers - Boston Celtics 4:3

2009: Los Angeles Lakers - Orlando Magic 4:1

2008: Boston Celtics - Los Angeles Lakers 4:2

2007: San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 4:0

2006: Miami Heat - Dallas Mavericks 4:2

2005: San Antonio Spurs - Detroit Pistons 4:3

2004: Detroit Pistons - Los Angeles Lakers 4:1

2003: San Antonio Spurs - New Jersey Nets 4:2

2002: Los Angeles Lakers - New Jersey Nets 4:0

2001: Los Angeles Lakers - Philadelphia 76ers 4:1

2000: Los Angeles Lakers - Indiana Pacers 4:2

1999: San Antonio Spurs - New York Knicks 4:1

1998: Chicago Bulls - Utah Jazz 4:2

1997: Chicago Bulls - Utah Jazz 4:2

1996: Chicago Bulls - Seattle SuperSonics 4:2

1995: Houston Rockets - Orlando Magic 4:0

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies