NBA: Video už nebude k dispozícii v celom predĺžení

NETKY.SK • 17 Október 2014, 11:59 • 2 min
NBA: Video už nebude k dispozícii v celom predĺžení

NEW YORK - Rada guvernérov basketbalovej NBA rozšírila a upravila pravidlá hry súvisiace najmä s právom rozhodcov využiť videozáznam.

slovakia

left justify in out

Rozšírenie spočíva v možnosti overiť si počet hráčov na ihrisku. Najzásadnejšia z piatich úprav nastala v zúžení využiteľnosti videozáznamu iba na záverečné dve minúty riadneho hracieho času a záverečné dve minúty predĺženia. Doteraz mohli rozhodcovia siahnuť po technickej pomôcke počas celého predĺženia. V stanovenom čase si po novom arbitri môžu overiť už nielen to, ktorý z hráčov poslal loptu mimo ihriska, ale aj to, či vôbec bola naplnená podstata pravidla o aute.

 

Ďalšie dve zmeny sa týkajú faulov v jasnej šanci dať kôš a hrubých faulov. Rozhodcovia v týchto prípadoch už nemusia žiadať o video len za podmienky, že ich najskôr takto klasifikujú. Videozáznam je im k dispozícii aj vtedy, keď si chcú overiť, či v čase presnej strely útočiaceho tímu nebol faulovaný brániaci hráč. V minulej sezóne sa toto právo vzťahovalo iba na útočiaceho hráča. 

 

Z ďalších troch zmien netýkajúcich sa videozáznamu stojí za pozornosť možnosť vystriedať v oddychovom čase ľubovoľný počet hráčov a tiež zrušenie nastavenia päťsekundového limitu do zakončenia útoku v prípade, keď nastane rozskoková situácia a do zakončenia zostáva menej ako päť sekúnd. 

Nové znenie pravidiel nadobudne podľa oficiálnej stránky nba.com platnosť už pred začiatkom sezóny v piatok 17. októbra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona