NBA: V Sacramente vyradili Stojakovičovu šestnástku

NETKY.SK • 17 December 2014, 11:05 • 2 min
NBA: V Sacramente vyradili Stojakovičovu šestnástku

SACRAMENTO - Predrag "Peja" Stojakovič (nar. 9. júna 1977) sa od svojho bývalého zamestnávateľa v basketbalovej NBA Sacramenta Kings dočkal vzácneho uznania, keď klub na jeho počesť v utorok slávnostne vyradil z kolekcie číslo šestnásť, ktoré nosieval na drese počas kariéry. Ceremónia v Sleep Train Arene sa uskutočnila v rámci duelu proti Oklahome.

slovakia

left justify in out

"Králi" draftovali srbského trojkostrelca v roku 1996 a na začiatku nového tisícročia vytiahol tím spoločne s krajanom Vladem Divacom a Američanmi Chrisom Webberom a Mikom Bibbym na špicu NBA, hoci na úplný vrchol nikdy nedosiahli. Ich stropom bolo 61 víťazstiev v základnej časti a prehra vo finále Západnej konferencie s Los Angeles Lakers 3:4 na zápasy v sezóne 2001/2002. 

 

Pre Stojakoviča bol individuálne najvydarenejší ročník 2003/2004, ktorý zakončil s priemerom 24,2 bodu pri 43,3-percentnej úspešnosti streľby spoza veľkého oblúka. Urastený krídelník (208 cm) sa stal v rokoch 2002 a 2003 víťazom súťaže v streľbe za tri body v rámci exhibičného víkendu vyhradenému Zápasu hviezd NBA. Do Indiany ho vymenili v januári 2006 za Rona Artesta, ale tam, ani v New Orleans a Toronte už rodák zo Slavonskej Požegy aj vinou problémov s krčnou chrbticou nenadviazal na kalifornské časy. V roku 2011 sa dočkal svojho jediného titulu v kariére, ktorý vybojoval s Dallasom. Odohral zaň vtedy 25 stretnutí v základnej časti a 19 v play-off. Stojakovičov strelecký "účet" v NBA sa zastavil na čísle 13 647. 

"V Sacramente som prežil najkrajšie roky kariéry aj celkovo v živote. Som hrdý na to, čo sme tam vtedy vybudovali. Fanúšikovia Kings patria medzi najlepších na svete a bolo pre mňa cťou hrať pre nich," povedal Stojakovič. 


Na majstrovstvách sveta v americkom Indianapolise 2002 priviedol "Peja" reprezentáciu vtedajšieho Srbska a Čiernej Hory k prekvapujúcemu zlatu, turnaj zakončil s priemerom 18,7 bodu na zápas ako jeho ôsmy najlepší strelec. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona