NBA: Titulu obetoval milióny, storočný Duncan oslávil narodeniny víťazstvom

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 15:09 • 2 min
NBA: Titulu obetoval milióny, storočný Duncan oslávil narodeniny víťazstvom

MEMPHIS - Krajší basketbalový narodeninový darček k pondelňajšiemu jubileu si Tim Duncan azda ani nemohol želať.

slovakia

left justify in out

Jeho San Antonio v nedeľu zvíťazilo v Memphise 116:95 a najrýchlejšou cestou preniklo do semifinále Západnej konferencie NBA. V predvečer štyridsiatky si rodák z Amerických Panenských ostrovov odkrútil za palubovke 19 minút, k úspechu prispel 7 bodmi, ale štatistikami už nepotrebuje nikomu nič dokazovať.

 

"Tim má sto rokov, takže hráči ako on vždy privítajú oddych," podpichol do mikrofónu ESPN svojho kolegu spod koša LaMarcus Aldridge. Až na prestrelený vek však nebol ďaleko od pravdy, veď prísny tréner Gregg Popovich počas sezóny bedlivo dbá, aby jeho veteránske hviezdy neboli preťažované. Staršina kolektívu Duncan absolvoval v základnej časti 61 zápasov s priemermi 8,6 bodu a 7,3 doskoku, v jedinom prípade chýbal v základnej päťke.

Dvestojedenásťcentimetrový Duncan je dokonalým stelesnením San Antonia. "Štafetu" prebral v roku 2003 od Davida Robinsona, ktorý celý život basketbalového profíka tiež zasvätil strieborno-čierno-bielym farbám Spurs. Za klub by dýchal. Keď mal Timothy Theodore, ako znie jeho celé občianske meno, na konte už štyri tituly šampióna NBA, pred sezónou 2012/2013 súhlasil so znížením platu až o 54 percent, aby mohol zostať v tíme a dovoliť vedeniu využiť ušetrené prostriedky na iných kvalitných hráčov. Z tretieho najlepšie plateného hráča ligy sa razom stal až štvrtý najlepšie zarábajúci v klubovom rebríčku.

 

"Som zlý vyjednávač. Agent bol na mňa po celý čas naštvaný," priznal vtedy Duncan, ktorý vtedy klesol s platom na 9,7 milióna dolárov, ale v roku 2014 predsa získal piaty titul. Za tento ročník mu prináleží 5,25 milióna. Podľa špecializovaného serveru sportrac.com vydoloval zo zmlúv s klubom najviac po Kevinovi Garnettovi a Kobem Bryantovi - dosiaľ vyše 237 miliónov dolárov.

V základnej časti NBA odohral už 1392 zápasov s priemermi 19 bodov, 10,8 doskoku a 2,2 bloku na zápas, takže býval mimoriadne platný na oboch koncoch palubovky. Dvakrát ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča ligy, trikrát finálovej série. Pätnásťkrát ho vybrali do Zápasu hviezd, mnohokrát sa ocitol v All Star výberoch. Iste, číslami už teraz neohuruje ako kedysi, ale stále má v tíme nezastupiteľné miesto. Či bude táto sezóna jeho posledná v kariére, rozhodnú až ďalšie kolá tohtoročného play-off. S Emanuelom Ginóbilim (38) a Tonym Parkerom (33) už beztak dosiahli bok po boku najviac víťazstiev jednej trojice v histórii NBA. Pritom s Parkerom sa prvú sezónu vôbec nerozprával.

 

"Celý rok sa so mnou nebavil. Bolo to divné, nováčik z Francúzska príde do tímu ako stredný rozohrávač, mozog kolektívu, a najväčšia hviezda sa s vami nerozpráva. Náročné. Ale ako sme spoločne rástli, začal mi viac veriť a teraz máme výnimočný vzťah. Na palubovke sme na jednej lodi, ale aj mimo nej sme si už prešli mnohými vecami," povedal o ňom v minulosti Parker.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies