NBA: Rose vyhral súd, môže sa vrátiť ku Knicks

NETKY.SK • 20 Október 2016, 09:30 • 2 min
NBA: Rose vyhral súd, môže sa vrátiť ku Knicks

LOS ANGELES - Americký basketbalista Derrick Rose a jeho dvaja priatelia neznásilnili Jane Dateovú, ako to tvrdila údajná obeť v súdnom spore o 21,5 milióna amerických dolárov.

slovakia

left justify in out

Porota federálneho súdu v Los Angeles oslobodila trojicu od obvinení 30-ročnej ženy. Tá tvrdila, že najužitočnejší hráč sezóny NBA 2010/11 Rose, Ryan Allen a Randall Hampton v auguste 2013 využili, že bola opitá a možno aj pod vplyvom drog a znásilnili ju v jej byte. Napadnutá strana sa bránila, že všetko bolo inak a žalobkyňa s pohlavným stykom s troma mužmi súhlasila, bola triezva a išlo jej iba o peniaze.

 

Porota sa v stredu radila takmer štyri hodiny, jej záver bol ten, že neexistuje dostatok dôkazov podporujúcich tvrdenie žalujúcej. Naopak, jej príbeh označila za nedôveryhodný. "Mali sme pocit, že sa s nami zahráva. V momente, keď jej začal jej právnik klásť otázky, spustila plač. Možno to vyzeralo realisticky, ale myslím si, že som celkom dobrý v čítaní ľudí a tieto slzy sa mi zdali falošné," povedal jeden z porotcov.

 

Rose prijal verdikt pokojne, po jeho prečítaní sa porotcom poďakoval, ochotne s nimi pózoval pre spoločné fotografie a rozdával suveníry jeho nového klubu New Yorku Knicks.

 

"Som rád, že ma porota pochopila a súhlasila so mnou. Bola to poučná skúsenosť a hlboko ma zasiahla. Som pripravený nechať ju za sebou a sústrediť sa na svoju rodinu a kariéru," povedal 28-ročný rozohrávač.

 

Druhá strana sporu mieni využiť právo na odvolanie. "Rozsudok považujem za zneváženie žien a hanbu pre túto krajinu, pretože dovolil, aby celebrita urobila z mojej klientky fľandru," uviedol právny zástupca obžaloby Waukeen McCoy. Porota pozostávajúca zo šiestich žien a dvoch mužov nemala ľahkú úlohu. V prípade nefigurovali žiadne fyzické dôkazy. Údajná obeť nenavštívila po inkriminovanej noci lekára a znásilnenie nahlásila polícii až po dvoch rokoch. Rose nezanechal v jej byte ani prezervatív. Postupoval vraj podľa smerníc NBA, ktorá radí svojim hráčom, ako sa vyhnúť podobným žalobám.

 

V celom procese hrala kľúčovú rolu interpretácia pojmu "súhlas" s pohlavným stykom, ktorý zákony amerických štátov definujú rôzne. V Kalifornii sa napríklad prihliada na možnosť, že účastník sexuálneho aktu zmení názor v jeho priebehu. Samotný Rose v júni tohto roku nevedel odpovedať na otázku, či chápe význam tohto slova. "Môžete mi to vysvetliť?" požiadal vtedy. Jeho výpoveď zaznamenali na kameru. Basketbalista sa odvolával na vyzývavé textové správy od údajnej obete poslané krátko pred inkriminovanou nocou, v ktorých mu okrem iného napísala, že je "nadržaná".

 

Rosa vymenili tento rok do New Yorku z rodného Chicaga, kde strávil prvých sedem sezón svojej kariéry v NBA a kde sa v roku 2011 stal najmladším MVP v dejinách súťaže. V ostatnom období ho však sprevádzali zranenia. Čaká ho posledný rok zmluvy, ktorá mu zaručuje príjem 21,3 milióna amerických dolárov. Pre proces absolvoval s Knicks len jeden prípravný zápas pred novou sezónou a kormidelníkovi Jeffovi Hornacekovi bude musieť stačiť pár spoločných tréningov. Newyorský tím vstúpi do základnej časti utorňajším stretnutím na palubovke majstrovského Clevelandu. "Prešiel ťažkým obdobím, ale už je to za ním a môže sa sústrediť na basketbal. Viem, ako veľmi sa chce vrátiť," povedal Hornacek a úplne nevylúčil, že Rose bude k dispozícii už vo štvrtok, keď Knicks nastúpia na posledný prípravný súboj s Brooklynom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona