NBA: Magic Johnson pochválil uvedomelé hviezdy

NETKY.SK • 10 December 2014, 11:35 • 2 min
NBA: Magic Johnson pochválil uvedomelé hviezdy

NEW YORK - Magic Johnson ocenil spôsob, akým sa jeho nasledovníci v basketbalovej NBA, ale aj hviezdy iných severoamerických športov angažujú v súčasnom hnutí občianskeho nesúhlasu s policajnou brutalitou namierenou proti afroamerickým obyvateľom USA.

slovakia

left justify in out

Hráči NBA na čele s Derrickom Rosom, LeBronom Jamesom či najnovšie Kobem Bryantom vyjadrili svoj odmietavý postoj tým, že si na rozcvičku pred zápasmi obliekli tričká s nápisom "Nemôžem dýchať". Ide o slová Erica Garnera, ktoré predchádzali jeho smrti zadusením pri zadržaní v New Yorku 17. júla tohto roku. Štyridsaťtriročný otec šiestich detí bol podozrivý z ilegálneho predaja cigariet a pri zatýkaní kládol odpor. Policajti ho preto premohli násilím. Muž bol obézny, údajne trpel astmou a sťažoval sa, že nemôže dýchať. Po strate vedomia ho v nemocnici prehlásili za mŕtveho. Veľká porota rozhodla, že zasahujúci policajt nebude trestne stíhaný. Jej verdikt vyvolal vlnu protestov v New Yorku aj v iných mestách.

 

"Sú to veľké hviezdy a ľudia ich budú počúvať. Mám radosť z ich spoločenského uvedomenia. Vidno, že chcú využiť svoj vplyv na správnu vec. Afroameričan vyrastá s vedomím, že práve on môže byť ďalší na rade. Myslím si, že vyjadrili svoj názor mierumilovným a pokojným spôsobom," povedal legendárny rozohrávač. Riešenie napätej situácie v americkej spoločnosti vidí v komunikácii medzi vládou, zákonodarcami a lídrami afroamerických komunít. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona