NBA: Atlanta rieši rasizmus generálneho manažéra

NETKY.SK • 10 September 2014, 10:26 • 2 min
NBA: Atlanta rieši rasizmus generálneho manažéra

ATLANTA - Basketbalová NBA má ďalší škandál s rasistickým podtextom, za svoj názor na hráča tmavej pleti Luola Denga sa zodpovedá generálny manažér Atlanty Hawks Danny Ferry.

slovakia

left justify in out

Výkonný riaditeľ klubu Steve Koonin mu vymeral nešpecifikovaný disciplinárny trest za júnovú prezentáciu pred skupinou majiteľov Hawks, keď o britskom krídelníkovi povedal, že "má v sebe malého Afričana". V tom čase vedenie zvažovalo, že angažuje rodáka zo Sudánu, ktorý však napokon zakotvil v kádri Miami. Výrok unikol zásluhou spolumajiteľa Michaela Gearona, ktorý ho odcitoval v liste Bruceovi Levensonovi, ďalšiemu z vlastníkov. "Nič v zlom, ale Deng je jedným z tých chlapíkov, ktorí by mohli mať na prvý pohľad slušný obchod, ale predajú vám v ňom falošný tovar," povedal údajne Ferry. Gearon navrhol, aby autor výroku buď sám rezignoval, alebo dostal výpoveď. "Ferry naplnil podstatu rasistického očierňovania, keď hráča na základe jeho afrického pôvodu charakterizoval ako dvojtvárneho klamára a podvodníka," uviedol Gearon.  Klub prípad vyšetroval a pri tom narazil na dva roky starý mail, v ktorom sa ako rasista prejavil Levenson. Ten v nedeľu oznámil, že sa vzdá svojho podielu v klube. Ferry sa v utorok ospravedlnil a na svoju obranu uviedol, že iba zopakoval tvrdenie, ktoré počul od niekoho iného. 

 

Súčasná NBA je háklivá na podobné prípady od tohtoročného škandálu okolo bývalého majiteľa Los Angeles Clippers Donalda Sterlinga, ktorý pre rasisticky podfarbený rozhovor s milenkou musel klub predať. "Podľa môjho názoru je Ferryho komentár ešte horší ako Sterlingov, pretože nezaznel v privátnom, ale obchodnom rozhovore pred desiatkami ľudí. Ak prezentuje takéto názory v poloverejnom prostredí, nechcem vedieť, čo potom hovorí v súkromí," dodal Gearon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies