Názory obchodníkov na zatvorenie predajní v nedele a sviatky sa rôznia

NETKY.SK • 1 Február 2014, 13:59 • 2 min
Názory obchodníkov na zatvorenie predajní v nedele a sviatky sa rôznia

BRATISLAVA - Obchodníci nie sú jednotní v otázke, či pripustiť zatvorenie všetkých obchodov počas nedieľ a štátnych sviatkov.

slovakia

left justify in out

Niektorí s návrhom súhlasia, iní sú proti.

Napríklad spoločnosť Coop Jednota Slovensko už dlhodobo podporuje túto myšlienku a považuje ju za svoju "srdcovú záležitosť". "Pravidelne pri novelizácii Zákonníka práce predkladáme návrh mať obchody v nedeľu a vo sviatky zatvorené," uviedol pre TASR podpredseda spoločnosti Martin Katriak.

V tomto smere firma uprednostňuje nemecký model, podľa ktorého sú obchody vo sviatky zatvorené a v nedeľu sú obchody otvorené iba v istých prípadoch. Napríklad na Vianoce, Veľkú noc či začiatok a koniec prázdnin. Predstavuje to približne 10 až 12 nedieľ v roku.

Spoločnosť chce takéto opatrenie najmä pre to, aby vyhovela zamestnancom a ich rodinám. V obchode pracuje približne 85 % žien, z toho väčšina sa stará o deti do 15 rokov. A nezanedbateľný je aj ekonomický pohľad. "Tržby v nedele a vo sviatky sú v potravinárskych predajniach minimálne, tak na úrovni 2 až 3 % z týždňa," vyčíslil Katriak.

Opačný názor má však spoločnosť Tesco Stores SR. Podľa manažérky komunikácie firmy Zuzany Lošákovej je nedeľa tretím najrušnejším dňom v týždni. "V prípade zatvorenia by prišli obchody v tento deň o takzvané impulzívne nákupy. To sú neplánované nákupy tovarov, ktoré spotrebiteľ nutne nepotrebuje," vysvetlila pre TASR.

Tieto nákupy by sa podľa jej slov nepresunuli na iné dni a obchod by o ne prišiel. "Impulzívne nákupy pritom tvoria približne každé piate euro z tržieb," vyčíslila. Tento výpadok by potom podľa nej viedol aj k redukcii počtu zamestnancov. Zároveň by časť existujúcich sviatočných nákupov slovenskí zákazníci uskutočňovali v zahraničí. "To by ďalej poškodzovalo slovenskú ekonomiku cez straty na DPH a daňových príjmoch a znížil by sa aj objem predaja slovenských farmárov a potravinárov," doplnila Lošáková.

Spoločnosť zároveň podľa jej slov počas víkendov a sviatkov poskytuje zamestnancom príplatky nad rámec zákona. A práve v týchto dňoch dáva možnosť privyrobiť si študentom, prípadne iným pracovníkom, čo nemôžu robiť cez týždeň. "Nie je potrebné robiť zásahy do systému, ktorý zákazníci aj obchodníci považujú za vyhovujúci," dodala Lošáková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies