Názor na predaj tataráku nezmení hygienikom ani petícia, Matečná ho má rada

NETKY.SK • 28 September 2016, 15:35 • 2 min
Názor na predaj tataráku nezmení hygienikom ani petícia, Matečná ho má rada

BRATISLAVA - Hygienici sa zrejme nedajú zlomiť petíciou za povolenie predaja tatárskeho bifteku v reštauráciách. Vyplýva to z ich vyjadrení. Poukazujú, že tepelne nespracované mäso so surovým vajcom a koreninami môže závažne ohroziť zdravie, a preto na jeho ochrane musia trvať.

slovakia

left justify in out

Takzvaný "tatarák" môže podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. "Akékoľvek z týchto ochorení môže mať vzhľadom na infekčnú dávku napríklad v prípade ľudí s oslabenou imunitou či detí oveľa závažnejší, až život ohrozujúci priebeh," povedala Zuzana Drobová z ÚVZ SR.

 

"Tatársky biftek mám rada," povedala dnes po zasadnutí vlády ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS). Osobne v jeho konzumácii nevidí problém. "Ak riešime slovenské mäso a dobytok, a to od chovu cez spracovanie mäsa až po potravinu na stôl, máme zabezpečené veterinárne kontroly, ktoré garantujú bezpečnosť kvality tejto potraviny," vysvetlila Matečná. Či by ho však mali mať reštaurácie povolené predávať, nechcela komentovať. Nie je to vraj otázka na ňu.

 

Zákaz podávania tepelne nespracovaného mäsa v stravovacích prevádzkach nie je podľa hygienikov nová vec. Hovorí o tom vyhláška z roku 2007. Úrad zdravia odmieta, že by dovtedy podávanie tohto jedla v reštauráciách prehliadal. "Aj v minulosti sa v prípade nedodržania uvedenej legislatívnej požiadavky ukladali miestne príslušnými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva opatrenia, respektíve finančný postih," povedala Drobová. Pokuta sa môže pohybovať od 150 do 20.000 eur, prihliada sa pritom na závažnosť, spôsob, čas trvania a následky protiprávneho konania. Pri opakovanom porušení možno pokutu zvýšiť až na dvojnásobok.

 

Prečo sa "tatarák" v reštauráciách podávať nemôže a sushi áno? Sushi nie je mäso, a preto sa naň nevzťahuje vyhláška. Ryby sú totiž charakterizované ako potraviny živočíšneho pôvodu. "V stravovacích zariadeniach sa môže podávať, ale len za predpokladu, že splní ďalšie špecifické požiadavky európskej legislatívy vzťahujúcich sa na ryby," vysvetlila Drobová.

Verejná diskusia o predaji tatárskeho bifteku v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali minulý týždeň hygienici zakázať predávať biftek niektorým reštauráciám, upozornili posledné dni viaceré médiá. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies