V Poľsku sa začali oslavy oslobodenia tábora Auschwitz

NETKY.SK • 27 Január 2015, 18:18 • 2 min
V Poľsku sa začali oslavy oslobodenia tábora Auschwitz

BREZINKA - V bývalom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz pri poľskom meste Osvienčim sa v utorok poobede začala pietna ceremónia pri príležitosti 70. výročia jeho oslobodenia.

slovakia

left justify in out

Na akcii sa zúčastňujú desiatky prezidentov, premiérov a ďalších predstaviteľov z vyše 40 krajín sveta ako aj asi 300 bývalých väzňov. Prišli napríklad prezidenti Nemecka, Francúzska a Ukrajiny: Joachim Gauck, Francois Hollande a Petro Porošenko. Americkú stranu reprezentuje minister financií Jack Lew. Medzi účastníkmi chýba ruský prezident Vladimir Putin, ktorého zastupuje šéf prezidentskej kancelárie Sergej Ivanov. Príhovory prednesú generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a izraelský prezident Reuven Rivlin.

 

Nemecký prezident Gauck pred odchodom do Poľska parlamentu v Berlíne povedal, že vina za zabite miliónov ľudí, ktorého sa nacisti počas vojny dopustili, sa stala súčasťou nemeckej identity. Vina a ľútosť nad genocídou podľa neho urobili z moderného Nemecka bojovníka za ľudské práva a demokraciu. Zdôraznil, že Nemecko urobí všetko, aby sa niečo podobné v budúcnosti už nikdy nezopakovalo. 

 

Koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz, ktorý prevádzkovali nacisti v obsadenej časti Poľska, oslobodili 27. januára 1945 vojaci Červenej armády. V sústave zariadení fungujúcich od roku 1940 našlo smrť vyše milióna ľudí, a to predovšetkým európskych Židov, ale aj nežidovských Poliakov, politických väzňov, sovietskych vojnových zajatcov, Sintov a Rómov, homosexuálov, postihnutých ľudí či Jehovových svedkov. Dnešné múzeum zriadené už v roku 1947 pozostáva zo zachovaných pôvodných a rekonštruovaných prvkov tábora. Od roku 1979 je bývalý tábor zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO pod názvom Auschwitz-Birkenau, hoci pôvodne sa takto označovala iba časť koncentračných a vyhladzovacích zariadení v dnešnom Osvienčime. 

Výročie oslobodenia tábora Auschwitz-Birkenau je zároveň Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý od roku 2006 zaviedlo Valné zhromaždenie OSN.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies