VIDEO Najväčšia vojenská prehliadka v ruských dejinách: Putin sa obul do Američanov

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 10:43 • 2 min
VIDEO Najväčšia vojenská prehliadka v ruských dejinách: Putin sa obul do Američanov

MOSKVA - V Moskve sa dnes začína jedna z najväčších vojenských prehliadok v ruských dejinách pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe a víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom. Prehliadka sa začala o 9:00 CET. Informoval o tom britský spravodajský web BBC.

slovakia

left justify in out

Po Červenom námestí v Moskve pochodujú tisíce vojakov, po prvý raz bude možné naživo vidieť aj nezahalenú novú ruskú vojenskú techniku. Najväčší záujem v uplynulých dňoch vzbudzoval nový tank T-14 Armata. Diváci budú mať možnosť uvidieť aj raketový systém RS-24 Jars.

 

Vladimir Putin vo svojom príhovore narážal na Spojené štáty

 

Ruský prezident Vladimir Putin povedal vo svojom prejave na vojenskej prehliadke v Moskve, že základné princípy medzinárodnej spolupráce sú stále viac ignorované - jeho kritika bola zjavne namierená proti Spojeným štátom, napísala agentúra AP.

 

Putin vo svojom krátkom príhovore povedal, že napriek dôležitosti medzinárodnej spolupráce "sme v minulých desaťročiach videli pokusy o vytvorenie unipolárneho sveta". Tento pojem používa Rusko na kritizovanie údajnej snahy USA o dominovanie vo svetovom dianí.

 

img

 

V Moskve sa dnes koná jedna z najväčších vojenských prehliadok v ruských dejinách pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe a víťazstva ZSSR nad nacistickým Nemeckom. Po Červenom námestí v Moskve pochodujú tisíce vojakov, po prvý raz bude možné naživo vidieť aj nezahalenú novú ruskú vojenskú techniku. Najväčší záujem v uplynulých dňoch vzbudzoval nový tank T-14 Armata. Diváci budú mať možnosť uvidieť aj raketový systém RS-24 Jars. Niektoré vojenské jednotky majú oblečené uniformy a výstroj z druhej svetovej vojny.

 

Moskvu lemujú stovky tisíc ľudí, čakajú na prechod vojenskej techniky

 

Stovky tisíc ľudí dnes lemujú ulice centra Moskvy, kde sa o 10. hodine tunajšieho času začala jedna z najväčších vojenských prehliadok v histórii osláv ukončenia druhej svetovej vojny.

 

Keďže na Červené námestie, kde sa prehliadka koná, sa dostali iba pozvaní hostia, bežní ľudia čakajú na uliciach aspoň na návrat vojenskej techniky na svoje vojenské základne.

 

Červené námestie bolo niekoľko dní pred konaním sa prehliadky obohnané zátarasami, za ktoré sa Moskovčania ani návštevníci nedostali. Vo štvrtok a piatok sa vodiči okrem toho museli zmieriť s uzatvoreným hlavným ťahom z Vnukovho letiska do centra ruskej metropoly. Diaľnicu uzatvárali podľa príchodu zahraničných delegácií, ktoré prilietali už vo štvrtok. Hlavný nápor však Moskva zažila v piatok poobede. V tom čas pristál na letisku aj slovenský vládny špeciál s premiérom Robertom Ficom.

 

Na príjazdových tratiach na diaľnicu sa tvorili rozsiahle niekoľkokilometrové zápchy. Vodiči stáli vonku pri svojich autách a pofajčievali.

 

V okolí Červeného námestia je pristavená vojenská technika, ktorú Sovieti používali v bojoch počas druhej svetovej vojny, vrátane známeho raketometu "kaťuša". Celé mesto je vyzdobené vo farbách georgijevskej stužky - oranžových a čiernych pruhoch, ako aj plagátmi k 70. výročiu oslobodenia. Stužku - symbol víťazstva nad nacizmom v druhej svetovej vojne, majú ľudia vrátane malých detí pripevnenú na oblečení, kočíkoch, ozdobené sú nimi tiež autá.

 

Všade visí trojica vlajok - štátna ruská, vlajka z erbom Moskvy a kópia zástavy s kosákom a kladivom sovietskej 150. streleckej divízie, ktorá zaviala na budove Ríšskeho snemu po dobití Berlína.

 

img

 

Pouliční predajcovia ponúkali vojenské čiapky, ktoré nosila sovietska armáda s červenou päťcípou hviezdou. V dave je ich vidieť na hlavách množstva ľudí. Oslavy víťazstva ich momentálne zaujímajú viac ako majstrovstvá sveta v hokeji. Ako niektorí z nich povedali slovenským novinárom, oslavy výročia ukončenia druhej svetovej vojny sú pre nich najväčším národným sviatkom.

 

V Moskve sa nachádza viac ako 20 najvyšších zahraničných predstaviteľov. Medzi nimi je čínsky prezident Si Ťin-pching, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a indický prezident Pranab Mukherdží.

 

Viacerí svetoví lídri ale prehliadku bojkotujú kvôli úlohe Ruska v ukrajinskej kríze. Niektoré vojenské jednotky majú oblečené uniformy a výstroj z druhej svetovej vojny. Nad Červeným námestím má preletieť viac ako 100 lietadiel. Po prvý raz sa na vojenskej prehliadke zúčastnia aj čínski vojaci.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies