VIDEO Putin: Vzťahy Ruska s Ukrajinou sa "skôr či neskôr" zlepšia

NETKY.SK • 23 December 2016, 11:41 • 2 min
VIDEO Putin: Vzťahy Ruska s Ukrajinou sa "skôr či neskôr" zlepšia

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin otvoril dnes o 10.00 h svoju tradičnú koncoročnú veľkú tlačovú konferenciu, na ktorej v Kremli niekoľko hodín odpovedá na otázky a odpovede akreditovaných novinárov. V úvode zhodnotil hospodárske výsledky krajiny, potom dal priestor otázkam.

slovakia

left justify in out

Ruský prezident Vladimir Putin dnes na svojej výročnej tlačovej konferencii v Kremeľskom paláci vyjadril presvedčenie, že vzťahy Ruska s Ukrajinou sa "skôr či neskôr" znormalizujú. Most, ktorý sa stavia medzi Ruskom a Krymom, anektovaným Ruskom v roku 2014, podľa neho prispeje po zlepšení vzájomných vzťahov k rozvoju komerčných a humanitárnych stykov.

 

Putin odpovedal aj na otázky týkajúce sa Spojených štátov. Pochválil novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý sa podľa jeho slov svojou kampaňou trafil do nálady amerických voličov, a odmietol obvinenia Bieleho domu, že Rusko zasiahlo do volieb v USA. Povedal, že Demokratická strana sa pokúša obviniť zo svojej volebnej porážky vonkajšie faktory, pretože sa nenaučila prehrávať dôstojne.

 

Ruský prezident pred vyše 1400 prítomnými novinármi vyhlásil, že chce mať s Donaldom Trumpom "obchodné a konštruktívne vzťahy, ktoré budú na prospech obom krajinám, Rusku i USA".

 

Putin uviedol, že nevidí "nič nezvyčajné" na Trumpovom sľube posilniť americké jadrové sily. Zdôraznil, že ruská armáda je silnejšia ako akýkoľvek potenciálny agresor, aj keď priznal, že USA majú väčšiu armádu.

 

"V skutočnosti majú viac raketových striel, viac ponoriek a viac lietadlových lodí (ako Rusko), s tým nepolemizujeme, ale my sme jednoducho silnejší ako akýkoľvek agresor," povedal. Modernizácia ruskej armády podľa neho pomohla posilniť jadrové sily Ruska.

 

V úvode tlačovej konferencie Putin povedal, že ekonomika krajiny sa začala zotavovať. Tohtoročný očakávaný pokles o 0,6 až 0,7 percenta bude oveľa nižší ako vlaňajších 3,7 percenta. Niektoré sektory hospodárstva už vykazujú rast a rezervy ruskej centrálnej banky sa tento rok zvýšili.

 

Tlačová konferencia sa po dvoch hodinách, na poludnie SEČ, skončila.

 

 

Rusko nepotrebuje predčasné prezidentské voľby

Ruský prezident Vladimir Putin dnes povedal, že Rusko nepotrebuje predčasné prezidentské voľby. K záležitosti sa vyjadril na svojej výročnej tlačovej konferencii v Kremli, na ktorú sa akreditovalo vyše 1400 novinárov.

"Poviem to jasne: sú možné, ale nie sú potrebné," odpovedal Putin na otázku, či si myslí, že Rusko potrebuje predčasné voľby.

Všeobecne sa očakáva, že vo voľbách, ktoré by sa v riadnom termíne mali konať na jar 2018, bude Putin opätovne kandidovať.

 

Pokles ruskej ekonomiky sa tento rok spomaľuje

Tempo poklesu ruskej ekonomiky sa spomaľuje, odlev kapitálu slabne a reálne mzdy sa začínajú zotavovať. Vyhlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin na tradičnej koncoročnej tlačovej konferencii. Putin novinárom povedal, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa tento rok znížil len o 0,5 - 0,6 % z vlaňajších 3,7 % a priemerná miera inflácie za celý rok pravdepodobne dosiahne 5,5 %. Rozpočtový schodok Ruska by podľa prezidenta mal tento rok vzrásť na 3,7 % HDP z vlaňajších 2,6 % HDP. Vyhlásil tiež, že odlev čistého kapitálu dosiahne zhruba 17 miliárd USD (16,28 miliardy eur) a devízové rezervy zostanú na úrovni 100 miliárd.

 

Putin vyjadril podporu bezvízovému styku EÚ s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že "plne podporuje", aby Európska únia umožnila Ukrajincom bezvízový styk. Ukrajinci by mali dostať aj právo pracovať v EÚ, aby posilnili pracovnú silu bloku, povedal na koncoročnej tlačovej konferencii v Moskve.

 

Vízové režimy medzi krajinami EÚ a štátmi bývalého Sovietskeho zväzu označil Putin za pozostatky studenej vojny, ktoré by sa mali skončiť "čo možno najskôr".

 

Základom pre riešenie konfliktu na východe Ukrajiny by podľa ruského prezidenta mali zostať mierové rokovania pod záštitou Francúzska a Nemecka.

 

"Normandský formát nebol veľmi účinný, ale nič iné nie je a práca v tomto formáte by mala pokračovať, v opačnom prípade sa situácia zhorší", upozornil dnes Putin.

 

V reakcii na žiadosti o prepustenie ukrajinského filmára Oleha Sencova a ďalších Ukrajincov uväznených v Rusku Putin vyzval na komplexnú dohodu o prepustení všetkých väzňov vrátane tých, ktorí sú v ukrajinských väzeniach.

 

Ruské jadrové raketové strely dokážu prelomiť akúkoľvek protiraketovú obranu, povedal ďalej prezident. Rusko ich podľa neho muselo vyvinúť po tom, ako USA v roku 2001 vystúpili zo zmluvy pochádzajúcej z čias studenej vojny, ktorá zakazovala protiraketové obranné systémy.

 

Modernizácia ruských jadrových síl je podľa neho v súlade s existujúcimi dohodami o kontrole zbraní, vrátane Novej zmluvy START (Zmluva o obmedzení počtu strategických zbraní) s USA.

 

Putin argumentoval, že preteky v zbrojení nevyvolalo Rusko. Keď USA vybudovali svoje protiraketové obranné systémy, Rusko vyvinulo jadrové zbrane schopné preniknúť cez ne, dodal.

 

Zabitie ruského veľvyslanca v Ankare vzťahy Ruska s Tureckom nenaruší

Ruský prezident Vladimir Putin dnes odsúdil nedávne zavraždenie ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlova, ktoré označil za pokus zničiť vzájomné vzťahy. Rusko a Turecko, s podporou Iránu, spolupracujú v úsilí vyriešiť humanitárnu krízu v Sýrii, uviedol na výročnej tlačovej konferencii v Kremeľskom paláci. Asi 100.000 ľudí bolo evakuovaných z vojnou zničeného sýrskeho mesta Aleppo, pokračoval a označil to za "najväčšiu humanitárnu operáciu vo svete". "Ďalšie štádium by malo byť prímerie na celom území Sýrie a začatie rozhovorov o politickom riešení" občianskej vojny, dodal.

 

Lídri Turecka a Iránu, ktorí pomohli sprostredkovať odchod zvyšných civilistov a militantov z Aleppa, sa podľa Putina dohodli na tom, že by sa sýrske mierové rozhovory mali konať v metropole Kazachstanu - Astane. Sýrsky prezident Bašár Asad s tým súhlasil, uviedol Putin a dodal, že k mierovému úsiliu môžu prispieť aj ďalší aktéri v regióne vrátane Saudskej Arábie a vítané budú aj Spojené štáty.

 

Putin sa dnes vyjadril aj k dopingu ruských športovcov. Priznal, že niektorí ruskí atléti používali lieky na posilnenie svojho výkonu, ale vyhlásil, že v Rusku "nikdy neexistoval štátny systém podporujúci doping".

 

Rusko úzko spolupracuje s Medzinárodným olympijským výborom a Svetovou antidopingovou agentúrou v snahe vyriešiť problém ruských športovcov s dopingom, povedal.

 

A dodal, že mnohé krajiny majú problémy s dopingom, ktoré treba riešiť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies