Trump zložil slávnostnú prísahu: Stal sa 45. prezidentom USA

NETKY.SK • 20 Január 2017, 15:30 • 2 min
Trump zložil slávnostnú prísahu: Stal sa 45. prezidentom USA

WASHINGTON - Donald Trump zložil dnes slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 45. prezidentom Spojených štátov amerických.

slovakia

left justify in out

 

Trump položil ruku na tú istú Bibliu, na ktorú prisahal jeden z najvýznamnejších prezidentov Spojených štátov Abraham Lincoln, ako aj jeho predchodca Barack Obama. 

"Ja, Donald Trump, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov," povedal Trump.

Trumpovi robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Melania, ktorá držala Bibliu.

 

Dlhoročný republikánsky kongresman a bývalý guvernér štátu Indiana Mike Pence tiež zložil slávnostnú prísahu do rúk sudcu najvyššieho súdu Clarencea Thomasa a stal sa tak novým viceprezidentom Spojených štátov amerických. 

 

 

Trumpovu inauguráciu oslavujú aj v domovskom meste jeho manželky

Inauguráciu Donalda Trumpa oslavujú aj v malom slovinskom meste Sevnica, kde vyrastala Melania Trumpová. Od dneška naplánovali v priemyselnom mestečku východne od Ľubľany trojdňové podujatia pri tejto príležitosti. Pozvaní sú všetci záujemcovia, pre ktorých Sevnica organizuje bezplatné prehliadky mesta so sprievodcami či výstavu miestnych produktov a značiek v historickom zámku nad Starým mestom, uviedol starosta Srečko Ocvirk.

 

Podujatiami sa chce Sevnica prezentovať svetu. Podľa médií tam dorazili viaceré zahraničné novinárske tímy. V miestnej reštaurácii, ktorú údajne obľubuje rodina Melanie, sa koná benefičný večer. Okolo 100 hostí na ňom sleduje naživo prenos s Trumpovej inaugurácie, uviedla televízia Planet TV.

 

 

Trump dnes otvoril svoj slávnostný deň tweetom: "Všetko sa dnes začne!" Trump ďalej priaznivcom na sociálnej sieti Twitter odkázal: "Uvidíme sa na prísahe o 11.00 h (17.00 SEČ)."

 

Nová hlava štátu sa s budúcou prvou dámou USA Melaniou začali dnešok rannou omšou v Episkopálnom kostole sv. Jána, ktorý sa nachádza na Lafayettovom námestí pri Bielom dome vo Washingtone.

 

Dosluhujúci prezident Spojených štátov Barack Obama s manželkou Michelle privítali dnes na schodoch Bieleho domu nastupujúcu dvojicu. Trump vystúpil z auta, pozdravil nastúpené stráže a privítal sa s Obamovcami. "Rád vás vidím. Blahoželám," povedal Obama Trumpovi na privítanie. "Fantastické," odpovedal Trump. Melania odovzdala Michelle darček.

 

Štvorica si následne urobila spoločnú fotografiu a vstúpila do Modrej miestnosti Bieleho domu, kde Obamovci pohostili Trumpovcov čajom a kávou. Všetci spoločne sa potom vydali na cestu ku Kapitolu, pred ktorým sa uskutoční oficiálna prísaha 45. prezidenta Spojených štátov.

 

Dosluhujúci viceprezident USA Joe Biden a jeho manželka Jill sa zase stretli s nastupujúcim viceprezidentom Mikeom Penceom a jeho manželkou Karen.

 

Ceremoniál sa začne o 9.30 h miestneho času (15.30 h SEČ) hudobným vystúpením. O 11.30 h (17.30 h SEČ) zloží prísahu viceprezident Mike Pence.

 

 

Mandát prezidenta Obamu sa skončil na poludnie miestneho času (18.00 h SEČ). Svojmu nástupcovi Trumpovi tam v súlade s tradíciou nechal list, ktorého obsah však nebol zverejnený.

"Slúžiť Vám (Američania) bolo pre mňa najväčšou životnou poctou. Vďaka Vám som sa stal lepším lídrom a človekom," napísal Obama v jednom z posledných tweetov vo funkcii prezidenta.

 

Funkčné obdobia novozvolenej hlavy štátu a viceprezidenta sa podľa ústavy USA začínajú presne na poludnie 20. januára.

 

Po prísahe nasleduje inauguračný sprievod po aleji Pennsylvania Avenue dlhej 2,4 kilometra (21.00-23.00 h SEČ), cestu budú lemovať státisíce divákov.

 

Večer miestneho času (sobota 1.00-5.00 h SEČ) sa Trump a Pence s manželkami zúčastnia na troch oficiálnych inauguračných plesoch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies