NAŽIVO Historické rokovanie parlamentu: Koalícia a opozícia sa dohodli na zrušení Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 13:14 • 2 min
NAŽIVO Historické rokovanie parlamentu: Koalícia a opozícia sa dohodli na zrušení Mečiarových amnestií

BRATISLAVA - Koaličný návrh zmeny Ústavy SR, ktorá má umožniť zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara, opäť zamestnáva poslancov Národnej rady (NR) SR. Na začiatku siedmeho rokovacieho dňa 14. schôdze NR SR začalo druhé čítanie o zmene najvyššieho zákona štátu.

slovakia

left justify in out

 

Opozícia a koalícia sa dohodli na spoločnom pozmeňovacom návrhu k zrušeniu Mečiarových amnestií

Týždeň, ktorý koalícia dala opozícií na pripravenie pozmeňujúcich návrhov, opozícií pomohol. Povedal to v rozprave k vládnemu návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií líder hnutia OĽaNO Igor Matovič. Dodal, že miera podpory zo strany opozície k tomuto návrhu bude priamoúmerná ochote koalície zobrať do úvahy pripomienky opozície. „Amnestie prejdú preto, že sa dohodneme. To bude historický míľnik,“ povedal s tým, že ho mrzí, že koaličné strany nechcú, aby sa zrušenie milosti týkalo všetkých milostí udelených prezidentom Michalom Kováčom.

 

Koaličný návrh umožňujúci zrušenie Mečiarových amnestií by mal v parlamente prejsť. Podporí ho klub Sme rodina, mala by aj časť poslancov SaS a zrejme aj poslanci z klubu OĽaNO-NOVA. O dohode medzi koalíciou a opozíciou informoval dnes v pléne predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podpis dohody oznámil na sociálnej sieti Facebook poslanec Smeru-SD Erik Tomáš.

 

"Mám výbornú správu. Zrušeniu Mečiarových amnestií už nič nebráni. Práve sme podpísali pozmeňujúci návrh k vládnemu riešeniu, ktorý je cestou k spoločnému hlasovaniu koalície a opozície za zrušenie amnestií. Pod pozmeňujúci návrh sa podpísali zástupcovia celého politického spektra zastúpeného v parlamente, s výnimkou kotlebovcov," píše Tomáš na Facebooku.

 

 


Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) nerozumie, prečo hovoria o koaličnom návrhu ako o kompromisnom. „Ústretovým krokom by bolo, keby sme prijali opozičný návrh a prípadne by ho koalícia v druhom čítaní pripomienkovala,“ uviedla v pléne. Poslanec za Smer-SD Erik Tomáš zdôraznil, že pred malou chvíľou sa parlamentné politické strany dohodli na spoločnom kompromise, pod ktorý sa podpísali zástupcovia všetkých strán okrem Ľudovej strany Naše Slovensko, a tak nevidí dôvod na Matovičove vystúpenie. V pléne by mal spoločný opozično-koaličný pozmeňujúci návrh predložiť poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA).

 O 14:00 poslancov čaká pravidelná Hodina otázok, po ktorej by mali zákonodarcovia pokračovať v rokovaní o využívaní Letky Ministerstva vnútra Slovenskej republiky za obdobie rokov 2015 až 2017. Poslanci za Smer-SD požiadali 21. marca ministra vnútra Roberta Kaliňáka o informáciu po medializovaných informáciách, že hlava štátu využíva letku na cesty, ktoré nie sú vždy služobné. Poslanec Martin Nemky žiadal túto informáciu preveriť a tiež vypracovať informáciu o využití letky MV aj ostatnými ústavnými činiteľmi.

 

Koalícia a opozícia sa podľa Bugára dohodli na zrušení Mečiarových amnestií

Koalícia a opozícia sa už dohodli na postupe zrušenia Mečiarových amnestií. "Už sa len legislatívne dolaďujú návrhy," informoval podpredseda Národnej rady SR a šéf Mosta-Híd Béla Bugár v pléne. Zároveň odmietol zavádzanie, ktorého sa pri informovaní o hľadaní dohody na grémiách dopúšťa podľa jeho slov opozícia. Takéto politikárčenie odmieta.

 

"Celý týždeň nebol o inom, len o ovplyvňovaní médií a občanov," poznamenal Bugár. Trvá na tom, že koaličný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií je jediný, ktorý má šancu prejsť. Opozičný návrh z dielne Jána Budaja (OĽaNO-NOVA) nezíska potrebných 90 hlasov.

 

Bugár odmieta názory, že sa koalícia pretvaruje a Mečiarove amnestie vlastne nechce zrušiť. "My sa netvárime, my chceme amnestie zrušiť. Prišli sme s návrhom a je to úprimná snaha," vyhlásil Bugár.

 

Pripomenul, že v minulosti vždy hlasoval za návrhy ústavných zákonov na zrušenie Mečiarových amnestií, aký predložil aj Budaj. Ale takéto riešenie nikdy nezískalo dostatočnú podporu.

 

"Vždy po hlasovaní som cítil pocit beznádeje, lebo sa to nikdy nepodarilo. Prvýkrát teraz cítim možnosť, že tieto amnestie budú zrušené. Je to jeden jediný návrh, ktorý má šancu prejsť. Vládna koalícia vyjadrila úprimnú snahu zrušiť amnestie," zdôraznil Bugár.

 

Zároveň poukázal, že po zrušení Mečiarových amnestií bude už jedno, či sa zmeny prijali v zrýchlenom režime, alebo nie. "Dôležité bude jedine, či sme hlasovali za, alebo proti. Až potom sa ukáže, či bol návrh dobrý," povedal Bugár, ktorý verí, že Ústavný súd SR zrušenie nezastaví. "Ak budeme rozumní a normálni, môžeme zvíťaziť všetci. A hlavne spravodlivosť," uzavrel Bugár.

 

Erika Jurinová z OĽaNO-NOVA odmieta reči o politikárčení opozície. Trvá na tom, že opozícia má záujem na zrušení Mečiarových amnestií. Opoziční poslanci tvrdia, že chcú také riešenie, ktoré to naozaj umožní a neskončí neúspechom.

 

Kotlebovci podporia koaličný návrh len pod jednou podmienkou

Poslanci za opozičnú stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) podporia vládny návrh na zrušenie Mečiarových amnestií len pod podmienkou, ak do neho koalícia zahrnie, že zrušenie milosti sa nebude týkať len Michala Kováča mladšieho, ale všetkých milostí, ktoré prezident Michal Kováč udelil v kauze Technopol. „Jediná podmienka poslaneckého klubu ĽSNS pre to, aby podporila vládny návrh na zrušenie amnestií, bolo jeho rozšírenie o zrušenie všetkých milostí udelených prezidentom Michalom Kováčom v kauze Technopol. Očakávali sme, že táto naša požiadavka bude bez problémov akceptovaná. Opak je však pravdou. Naša podmienka spustila vlnu výhovoriek zo strany vládnej koalície,“ povedal na tlačovej besede Marián Kotleba s tým, že koaliční poslanci za Smer-SD a SNS na poslaneckom grémiu v stredu tvrdili, že sú právne nedotknuteľné. Následne argumentovali tým, že všetky spisy sú skartované a nedá sa určiť, koľkých osôb by sa zrušenie milostí dotklo. „Nakoniec vyšli s pravdou von a povedali, prečo odmietajú zrušenie rozšíriť,“ povedal Kotleba. Podľa neho jeden z koaličných poslancov uviedol, že ak by boli zrušené všetky milosti, dotklo by sa to niekoľkých celoslovensky známych osôb a pri prešetrovaní týchto osôb by sa vylialo toľko „starej špiny“, že by to mohlo spôsobiť verejné pobúrenie a dokonca by to ohrozilo dobré meno prezidenta Kováča a jeho pamiatku.

 

Kotleba povedal, že koalícia je iba za zrušenie milosti Michala Kováča mladšieho, lebo jemu nič nehrozí, pretože na jeho osobu je „vydaný oslobodzujúci rozsudok nemeckým súdom, a preto by sa v tejto veci už nemohlo vykonávať žiadne vyšetrovanie“. „Znova sa potvrdili naše slová o tom, že celá kauza náhleho rušenia je iba nechutná hra na odpútanie pozornosti verejnosti. My sa na tejto hre odmietame zúčastniť, a preto, ak nebude vládny návrh rozšírený o našu podmienku, poslanci ĽSNS nebudú môcť tento návrh podporiť,“ uzavrel Kotleba.

 

Grendel navrhol zrušiť milosti udelené v kauze Technopol

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) navrhuje zrušiť milosti, ktoré udelil bývalý prezident SR Michal Kováč obvineným v kauze Technopol. Svojim návrhom sa snaží o to, aby nebola zrušená iba milosť udelená exprezidentovmu synovi Michalovi Kováčovi mladšiemu, ale aj tie, ktoré dostali ďalší z kauzy. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

 

"Ide o rozhodnutia prezidenta SR udelené v tzv. kauze Technopol. V tej istej, v ktorej bola udelená milosť aj pre Michala Kováča mladšieho obsiahnutá vo vládnom návrhu zákona. Máme za to, že tieto milosti majú byť zrušené voči všetkým obvineným v tejto kauze," vysvetlil Grendel.

 

Koalícia ho kritizovala za to, že v pléne čítal informácie o milostiach a pýtali sa ho, odkiaľ ich má. "V kauze Technopol mám z prezidentskej kancelárie anonymizovanú informáciu, že milostí bolo šesť. Nie sú skartované a nie je problém sa k nim dostať, ak je vôľa. Ak nie je vôľa, nie je cesta," poznamenal Grendel.

 

Zrušenie viacerých milostí sa nepozdáva nielen koalícii, ale ani nezaradenému poslancovi Miroslavovi Beblavému. Podľa neho by bolo najlepšie nezaťahovať akt milostí do procesu rušenia Mečiarových amnestií.

 

Grendelov pozmeňujúci návrh odráža jednu z pripomienok opozície k vládnym návrhom na zrušenie Mečiarových amnestií. Opozícia žiadala, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil.

 

Na zmenu ústavy je potrebných aspoň 90 hlasov, teda ku koalícii sa musí pridať aspoň časť opozície. Oba tábory však zatiaľ k dohode nedospeli. Stredajšie (29. 3.) poslanecké grémium bolo prerušené, koalícia a opozícia by mali hľadať konsenzus dnes. "Bude ešte ďalšie grémium, kde dúfam, že to už odklepneme," povedal šéf SaS Richard Sulík s tým, že vidí istú ústretovosť u koalície. "Speje to k nejakému kompromisu. Za SaS môžem povedať, že máme záujem tento kompromis uzavrieť," povedal s dôvetkom, že nemôže zaručiť všetky hlasy liberálov. "Prichýlime sa k zelenej karte, ale myslím si, že väčšina bude nasledovať odporúčanie, ktoré vydáme pre náš klub," poznamenal.

 

Koalícia podľa Sulíka akceptovala požiadavku zábezpeky, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané. Akceptovať však nechce požiadavku, aby sa nerušila len milosť exprezidenta Michala Kováča voči jeho synovi, ale voči všetkým, ktorým ju vtedy pre kauzu Technopol udelil. Omilostený bol napr. aj podnikateľ Marián Kočner.

Sulík naznačil, že zrejme zostane len zrušenie milosti voči Kováčovi mladšiemu. "Považujem to za nespravodlivé," poznamenal s tým, že zostane zrejme aj automatické preskúmavanie Ústavným súdom SR. "Keď to má byť cena za kompromis, tak v poriadku, tak nech to je Ústavný súd," doplnil Sulík. Potvrdil aj to, že v otázke, kto bude pred Ústavným súdom zastupovať parlament, padli mená poslanca Petra Kresáka (Most-Híd) a právnika Petra Kubinu.

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) povedal, že zrušenie Mečiarových amnestií je na veľmi dobrej ceste. "Vytvoril sa mechanizmus, aby sme raz a navždy tento problém pochovali, aby sme vyriešili túto traumu," uviedol šéf parlamentu.

 

Danko potvrdil, že koalícia vie splniť niektoré z požiadaviek opozície. Hovoril napríklad o tom, že pred Ústavným súdom by mohli parlament zastupovať poslanec Kresák a právnik Kubina. Výhrady nemá ani k požiadavke zábezpeky, že nebude možné brať amnestované skutky ako premlčané. Všetky požiadavky však koalícia opozícii nesplní. "Je dôležité hľadať konsenzus," doplnil Danko.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies