Nazarbajevovi stúpenci žiadajú predčasné parlamentné voľby v Kazachstane

NETKY.SK • 13 Január 2016, 12:48 • 2 min
Nazarbajevovi stúpenci žiadajú predčasné parlamentné voľby v Kazachstane

ALMA-ATA - Kazašskí zákonodarcovia lojálni prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi ho dnes požiadali, aby vypísal predčasné parlamentné voľby, ktoré by mu umožnili znovu upevniť si moc ešte predtým, než bude kulminovať nespokojnosť ohľadom hospodárskych problémov Kazachstanu.

slovakia

left justify in out

Voľby sa mali pôvodne konať koncom tohto roka alebo začiatkom roku 2017, píše agentúra Reuters. Ak ale ceny ropy budú naďalej nízke alebo padnú ešte viac, kazašská ekonomika môže v tom čase utrpieť ťažké ujmy, čo by Nazarbajevovým stúpencom sťažilo udržanie si úplnej kontroly v parlamente. 


Usporiadanie volieb v predčasnom termíne by však toto riziko minimalizovalo, domnievajú sa politickí analytici, ktorí tento krok vnímajú ako starostlivo pripravený a očakávajú, že ho Nazarbajev v najbližších dňoch schváli. Predchádzajúce dve hlasovania - v rokoch 2012 a 2007 - sa tiež konali predčasne.


Ani jedny kazašské voľby neboli vyhodnotené západnými pozorovateľmi ako slobodné a spravodlivé. Nazarbajev (75) je pri moci od roku 1989, keď bol Kazachstan ešte súčasťou bývalého Sovietskeho zväzu. Do svojho ďalšieho päťročného mandátu na poste hlavy krajiny ho zvolili vlani v apríli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona