Nazarbajeva a Putina znepokojuje situácia v Tadžikistane

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:34 • 2 min
Nazarbajeva a Putina znepokojuje situácia v Tadžikistane

ASTANA - Prezidentov Kazachstanu a Ruska, Nursultana Nazarbajeva a Vladimira Putina, mimoriadne znepokojuje situácia v Tadžikistane. Dvojica lídrov sa na tomto vyhlásení zhodla dnes na rokovaniach v Astane, metropole Kazachstanu.

slovakia

left justify in out

"Veľmi nás znepokojuje situácia v Tadžikistane," uviedol Nazarbajev na spoločnej tlačovej konferencii po schôdzke s Putinom. Tadžikistan má spoločné hranice s Afganistanom, kde došlo v uplynulých týždňoch k eskalácií bojových aktivít fundamentalistického hnutia Taliban. V tomto stredoázijskom štáte navyše prebieha vnútorný konflikt, z ktorého vláda viní islamistov.


Námestník ruského ministra obrany Jurij Borisov dnes v tejto súvislosti pripustil obnovenie bezpečnostnej operácie Ruska zameranej na stráženie tadžicko-afganskej hranice.


"Nevylučujeme to... Máme tam základne, ako iste viete," reagoval Borisov na otázku novinárov, či by mohlo Rusko podporiť zabezpečenie tadžickej hranice s Afganistanom vojenskou silou. "Naši politickí lídri to prediskutujú a rozhodnú. Všetko je možné," uzavrel Borisov.


Rusko disponuje v Tadžikistane kontingentom 4000 vojakov, ktorí sú rozmiestnení na troch tamojších základniach - v hlavnom meste Dušanbe a mestách Kúlob a Kurghonteppa na juhu krajiny, v blízkosti hranice s Afganistanom.
Ruský prezident Putin a jeho tadžický partner Emomali Rachmon sa dohodli na predĺžení prenájmu základní v roku 2012 a o rok neskôr túto dohodu schválil tadžický parlament. V roku 2013 schválil tadžický parlament aj predĺženie prítomnosti ruských vojakov na južnej hranici krajiny do roku 2042.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona