Nawalka sa musel pri dobiedzajúcich novinároch kontrolovať

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 15:04 • 2 min
Nawalka sa musel pri dobiedzajúcich novinároch kontrolovať

VARŠAVA - Jednou z hlavných tém utorňajšej tlačovej konferencie trénera poľskej futbalovej reprezentácie Adama Nawalku pred nedeľňajším kvalifikačným zápasom o postup na ME 2016 na pôde Írska bola podľa predpokladov neúčasť donedávna kapitána Jakuba Blaszczykowského v nominácii.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatsedemročný rodák z Krakova dlho a trpezlivo odpovedal na otázky zvedavých novinárov, prečo sa rozhodol vynechať z kádra dlhoročného lídra.

Populárny "Kuba" premaródoval väčšinu minulého roka pre roztrhnutý krížny väz v kolene a po zranení zatiaľ nestihol odohrať veľa zápasov. Nawalka sa taktiež pri tvorbe nominácie domnieval, že Blaszczykowski by nemusel vydržať fyzicky náročnú bitku v Dubline. 

 

"O neúčasti Kubu rozhodli výlučne športové dôvody. Viackrát som ho sledoval v dueloch I. bundesligy a dospel som k záveru, že je ešte príliš skoro. V súvislosti s júnovým zápasom proti Gruzínsku je jeho nominovanie otvorené. Kuba je dôležitá osobnosť poľského futbalu, ale potrebuje čas, aby nám bol plne k dispozícii. Všetci chceme, aby sa tak stalo čo najskôr a aby čo najskôr hral v reprezentácii," objasnil Nawalka. 

 

Šesťdesiatosemnásobný reprezentant Poľska Blaszczykowski odohral nateraz posledný zápas za svoju vlasť pred približne šestnástimi mesiacmi. V jeho neprítomnosti nosil kapitánsku pásku na rukáve hviezdny útočník Bayernu Mníchov Robert Lewandowski. Práve kapitánska páska je údajne predmetom sporu medzi Nawalkom a Blaszczykowským, ktorý vraj nezdvíhal telefón ani trénerovi, ani niekdajšiemu spoluhráčovi z Borussie Dortmund Lewandowskému. 

"Popieram, že za jeho neúčasťou je podmienka, aby na tlačovej konferencii vystúpil spolu so mnou a Robertom Lewandowským a vysvetlil celú záležitosť. Odporučil som mu akurát, aby prezradil svoje stanovisko, aby zo seba dostal to, čo ho trápi. Reagoval slovami, že to nebude prepierať cez médiá. Nechcel dávať verejnosti zámienku, aby si myslela, že sa v tíme deje niečo zlé," doplnil Nawalka. 

 

Keď sa zdalo, že táto téma je už uzavretá, otvoril ju opäť istý novinár slovami: "Pán tréner, vo vašom rozhodnutí nevidím logiku. Do mužstva ste povolali brankára Wojciecha Szczesného, ktorý nechytá v Arsenale a možno nenastúpi ani v Írsku. Prečo ste potom nepovolali aj Kubu aspoň preto, aby bol znova v mužstve?" Nawalku otázka viditeľne podráždila, ale zachoval si dekórum a znova zopakoval svoje argumenty. "Opakujem, športové výkony rozhodujú o tom, koho povolám. Ide o otázky stratégie a koncepcie hry. Také je moje rozhodnutie. Ja rozhodujem o tom, kto bude v mužstve," uzavrel tlačovú konferenciu. 

 

Za trénerom stojí aj prezident Poľského futbalového zväzu Zbigniew Boniek. "Kuba musí akceptovať rozhodnutie trénera. Mužstvo si musí poradiť bez neho. Nepochybujem o tom, že Blaszczykowski sa ešte nášmu mužstvu zíde," povedal Boniek v rozhovore pre denník Gazeta Wyborcza. Prezident PZPN sa zároveň ohradil voči novinárom za to, že sa vehementne domáhali účasti Blaszczykowského v mužstve a kritizovali trénera Nawalku. "Časy, keď hráčov do národného tímu vyberali novinári, sú minulosťou. Dnes rozhoduje tréner," doplnil 59-ročný bronzový medailista z MS 1982. 

 

Poľsko je po štyroch kolách kvalifikácie s desiatimi bodmi lídrom D-skupiny pred trojicou sedembodových tímov - majstrom sveta Nemeckom, Škótskom a spomenutým Írskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona