Návyky, ktoré nášmu zdraviu škodia viac ako fajčenie: Robíte ich tiež?

NETKY.SK • 6 November 2018, 21:39 • 2 min
Návyky, ktoré nášmu zdraviu škodia viac ako fajčenie: Robíte ich tiež?

BRATISLAVA - Nefajčíte, aby ste si neničili svoje zdravie? To je rozumné, ale schválne, či sa vyhýbate aj ďalším činnostiam, ktoré môžu poškodzovať vaše zdravie?

slovakia

left justify in out

Niektoré z nich určite robíte, bez toho aby ste si to uvedomovali. Pritom dlhodobo môžu viesť k niektorým civilizačným chorobám.

 

Hoci fajčenie je vysoko škodlivé a mali by ste s ním okamžite prestať, aj zdanlivo bezpečnejšie návyky môžu napáchať rovnakú, možno aj väčšiu škodu pre vaše zdravie. Čo vášmu telu ubližuje podobne, ako cigarety, Nerobíte tieto zlozvyky tiež?

 

Nedostatok pohybu môže byť jednou z príčin, ktoré vedú k nádorovým ochoreniam, a to prevažne hrubého čreva, konečníka, prostaty alebo prsníkov. Skôr ale ako vaša pozícia v sede v kancelárii za to môže životný štýl s tým spojený. Aby ste sa trochu rozhýbali, snažte sa byť trochu aktívny už v kancelárii. Keď sa pozdravujete s kolegom, vstaňte od stola, aspoň raz za hodinu sa choďte prejsť. Len čo prídete domov, nezvaľte sa ihneď do gauča pred televíziu, ale urobte si prechádzku. Hoci sa cítite unavení, verte, že je to len psychická unavenosť, vaše telo je po celodennom sedení čerstvé.

 

Určite ste niekde niekedy počuli, že údeniny nepatria medzi to najzdravšie jedlo. Nemali by ste to brať na ľahkú váhu. Svetová zdravotnícka organizácia nedávno zaradila údeniny na čiernu listinu produktov, ktoré môžu byť rakovinotvorné. Týka sa to tých mäsových výrobkov, ktoré sú spracované údením alebo inou konzerváciou. Ak si raz za čas dáte nejakú tú údeninu, doplníte ju dostatkom zdravých potravín, hlavne botahých na vlákninu, ktoré podporujú zdravie čriev, nemusíte sa báť.

 

Vybrať si ten správny olej je naozaj boj. Jeden je drahý, druhý je spoločensky neprijateľný, tretí zase môže byť nezdravý, na štvrtom sa nedá poriadne smažiť... Tak ako to teda je? Rozhodne čo sa týka rastlinného oleja, dajte si pri smažení pozor. Nie že by on sám snáď mohol spôsobiť zdravotné problémy, ale výpary, ktoré z neho stúpajú pri smažení, áno. Konkrétne ide o aldehydy a polycyklické aromatické uhľovodíky, teda látky, ktoré sa nachádzajú aj v cigaretovom dyme.

 

V posledných rokoch stúpa počet ľudí s rakovinou kože. Samozrejme na tom má svoj značný podiel stále sa zväčšujúca ozónová diera, ale tiež fakt, že kult krásy stále hlása: čím opálenejší, tým lepšie! Takže sa pred slniečkom príliš nechránime, cestou do práce krémy nepoužívame, čo potom v celkovom súčte môže byť pre naše zdravie skutočne nebezpečné. Snažte sa teda skutočne dodržiavať všetky zásady správneho opaľovania, používajte krémy a natierajte sa každé dve hodiny.

 

No jasné, život je príliš krátky na to, aby sme ho prespali. Na druhej strane práve nedostatok spánku nám ho môže skrátiť. Ak budete spať denne menej ako šesť hodín, vytvárate si nárok na vysoký tlak, infarkt, mŕtvicu, obezitu a ďalšie civilizačné choroby. Počíta sa pritom nielen nedostatok spánku, ale aj jeho zlá kvalita. Ak sa cítite dlhodobo unavení, rozhodne to nie je normálny stav a mali by ste to začať riešiť s lekárom.

 

Hoci niektoré štúdie potvrdzujú, že pohárik alkoholu denne je v poriadku, príliš na to nespoliehajte. Pravidelné užívanie alkoholu totiž môže naopak urýchliť rozvoj niektorých ochorení, prípadne celkovo zhoršiť zdravotný stav. S alkoholom, a to najmä s pivom, sú spojené napríklad rakovina hrubého čreva alebo vysoký cholesterol. Okrem toho, až nabudúce pôjdete na pivo, spomeňte si, koľko kalórií má. Za večer tak môžete spotrebovať taký energetický príjem, že by vám vystačil na celý deň. Cukry v alkohole sa potom premieňajú na tuk, ktorý sa ukladá v oblasti brucha a stáva sa pre nás nebezpečným.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona