Návštevnosť Muránskej planiny vzrast

NETKY.SK • 26 September 2011, 18:20 • 2 min
Návštevnosť Muránskej planiny vzrast

Návštevnosť Muránskej planiny vzrast

slovakia

left justify in out

img

Turisti znovu objavujú krásu Národného parku Muránska planina. Najväčší záujem je o Muránsky hrad. Ako pre TASR povedal riaditeľ správy národného parku Milan Boroš, tento rok zaznamenali nárast návštevnosti o 58 percent. Na Muránsky hrad sa počas letnej turistickej sezóny vybralo vyše 4500 ľudí.

Nárast návštevnosti pripisujú odborníci viacerým faktorom. Medzi rozhodujúce patrí zvýšené množstvo atrakcií v lokalite. Túra na Muránsky hrad totiž môže prechádzať cez Veľkú lúku, kde dodnes chovajú lesné ťažné kone Noriky muránske. Vyhľadávaným miestom sú aj salaše v okolí Zbojskej. "Tento rok sme do užívania odovzdali aj horské turistické informačné stredisko na Burde. Počas víkendov tam slúžia naši ľudia, ktorí sú pripravení poskytnúť všetky náležité informácie," hovorí Boroš. Turistom so slabšou kondíciou ponúkli na Muránskej planine aj možnosť odviesť sa na Veľkú lúku autom. K Muránskemu hradu v najprísnejšom piatom stupni ochrany prírody je to chôdzou už len niekoľko minút. Vjazd áut je však limitovaný.

"Iniciatíva vyšla od obce Muráň. Počet áut, ktoré môžu byť v jednej chvíli na Veľkej lúke, sme však obmedzili len na desať. Momentálne tento počin vyhodnocujeme. Podľa výsledkov na budúci rok buď počet áut ponecháme, alebo obmedzíme. Autá však budú mať stále prístup do lokality iba cez víkend, pretože počas týždňa tam vykonávajú hospodársku činnosť Lesy Slovenskej republiky," dodal Boroš.

Napriek nárastu návštevníkov sa ekonomická situácia v okolí Muránskej planiny nemení. Správa národného parku zatiaľ nemôže spoplatniť ani služby svojich pracovníkov, pretože na to chýbajú zákonné podmienky. Finančný profit nemajú z návštevníkov ani v štátnom podniku Lesy SR. Na riadny chov Norika muránskeho totiž nestačia peniaze, ktoré chovatelia zarobia poskytovanými službami. Okrem prevádzkovateľov niekoľkých salašov chýba v Národnom parku Muránska planina výraznejšia podnikateľská aktivita.

"Správa Národného parku principiálne nemá problém s podnikateľskými aktivitami, ktoré budú primerané prostrediu. Napríklad sa nebránime, aby sme povolili podnikateľovi predávať občerstvenie, hoci aj pri Horskom informačnom stredisku na Burde. Podnikateľ však musí mať jasný plán, splniť si zákonné povinnosti a dohodnúť sa s obcou. Je pravda, že napríklad u našich južných susedov v Maďarsku to celkom dobre funguje. U nás sa už takmer nedajú kúpiť ani suveníry, ktoré by návštevníkom pripomínali, kde boli," povedal Boroš.

Muránska planina sa nachádza v západnej časti Slovenského rudohoria. Za národný park ju vyhlásili v roku 1997. Dovtedy existovala len Chránená krajinná oblasť. Samotný park zaberá plochu vyše 20.000 hektárov. Na jeho území sa nachádza najrozsiahlejší jaskynný systém Bobačka, ktorej podzemné chodby merajú približne tri kilometre. Rastie tam okolo 1150 druhov vyšších rastlín. Mnohé z nich sú endemity, teda okrem Muránskej planiny sa nevyskytujú na žiadnom inom mieste. Najznámejší je lykovec muránsky, ktorý sa zachoval ešte z obdobia treťohôr. Zo živočíchov sú najpočetnejšie chrobáky a motýle. Vo vodných tokoch tam na mnohých miestach dodnes žijú bezčeľustnaté stavovce - mihule.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies