Návštevnosť Šaštína v tomto roku láme rekordy

NETKY.SK • 15 September 2014, 16:08 • 2 min
Návštevnosť Šaštína v tomto roku láme rekordy

ŠAŠTÍN – STRÁŽE - Počas Roku Sedembolestnej Panny Márie prekonáva návštevnosť pútnického Šaštína rekordy.

slovakia

left justify in out

Na dnešnú národnú púť pri príležitosti sviatku patrónky Slovenska prišlo podľa organizátorov viac ako 50 tisíc pútnikov. Priviezli ich dva mimoriadne vlaky, vyše 250 autobusov a množstvo osobných áut. K bazilike Sedembolestnej Panny Márie však prišli aj pútnici, ktorí sa spoľahli len na vlastné nohy.

 

Množstvo pútnikov podľa správcu národnej svätyne Jána Čverčka prevyšovalo očakávania organizátorov, boli však pripravení aj na takéto číslo. ,,Tohto roku sa roztrhlo vrece s púťami, v Šaštíne sme zaznamenali do konca augusta 316 registrovaných pútí a 54 421 pútnikov,“ povedal Čverčko, podľa ktorého ide až o 400 percentný nárast. Išlo o rôzne druhy pútí – farské, diecézne, na bicykloch či po vlastných. Raritou bol pútnik, ktorý sa vybral pešo z Paríža do Jeruzalema a na svojej púti nevynechal ani Šaštín. 

 

Prípravy na dnešnú národnú púť k sviatku Sedembolestnej Panny Márie začali ešte v januári, zapojilo sa do nich vyše 200 dobrovoľníkov. Národná púť vyvrcholila dnešnou pontifikálnou svätou omšou za účasti všetkých úradujúcich slovenských biskupov. Kázňou sa k veriacim prihovoril 90 – ročný kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov. 

 

Uctievanie Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne má už 450 ročnú históriu, spája sa s menom Angeliky Bakičovej, ktorá dala z vďačnosti za vyslyšanie svojich prosieb postaviť kaplnku so sochou Sedembolestnej. Rok 2014 vyhlásili slovenskí biskupi za Rok Sedembolestnej Panny Márie. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies