Návštevnosť hotelov a penziónov sa v novembri medziročne strojnásobila, stále im chýbala štvrtina hostí spred pandémie

NETKY.SK • 14 Január 2023, 18:00 • 2 min
Návštevnosť hotelov a penziónov sa v novembri medziročne strojnásobila, stále im chýbala štvrtina hostí spred pandémie

BRATISLAVA - Celková návštevnosť ubytovacích zariadení cestovného ruchu na Slovensku v novembri 2022 medziročne vzrástla takmer trojnásobne a dosiahla 355-tisíc hostí.

slovakia

left justify in out

Vysoký nárast bol ovplyvnený najmä nízkou porovnávacou základňou v novembri 2021, kedy boli ubytovacie zariadenia cestovného ruchu vo vybraných okresoch Slovenska zatvorené pre bežnú klientelu pre protipandemické opatrenia. Napriek vyššiemu medziročnému rastu chýbalo do hodnôt spred pandémie zhruba 26 % návštevníkov. Ako v stredu informoval Štatistický úrad SR, hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu 882-tisíc nocí, priemerná dĺžka pobytu v novembri bola 2,5 noci.

Počet domácich návštevníkov hotelov, penziónov a ďalších zariadení cestovného ruchu dosiahol v novembri vyše 239-tisíc osôb, medziročne ich počet narástol viac ako trojnásobne. V porovnaní s predkovidovým obdobím 2019 hotelom a penziónom chýbala štvrtina hostí. Najvyššiu domácu návštevnosť mali rovnako ako v októbri kraje Žilinský, Prešovský a Bratislavský. Naopak, najmenej domácich hostí mali Nitriansky a Trnavský kraj. V Banskobystrickom kraji domáci návštevníci tvorili najvyšší podiel na celkovej návštevnosti, a to 88 %. Najnižší podiel domácich návštevníkov mal opäť Bratislavský kraj, a to 41,7 %.

Za jedenásť mesiacov roka 2022 sa ubytovalo v zariadeniach cestovného ruchu 4,5 milióna návštevníkov. V porovnaní s rovnakým obdobím pred pandémiou v roku 2019 stále chýbala ešte štvrtina návštevníkov. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona