Návštevníci Slovenského krasu sú prekvapení, pýtajú sa, prečo sa tam ťaží drevo

NETKY.SK • 30 Október 2018, 09:19 • 2 min
Návštevníci Slovenského krasu sú prekvapení, pýtajú sa, prečo sa tam ťaží drevo

BRATISLAVA - Správa národného parku Slovenský kras čoraz častejšie čelí otázkam od návštevníkov, prečo sa tam ťaží drevo a vykonávajú sa s tým súvisiace činnosti.

slovakia

left justify in out

"Nechápu, prečo sú turisti v zákone obmedzovaní v pohybe a ťažká technika sa pohybuje voľne po území," opísal riaditeľ Ján Kilík. Ťažkosti vníma aj pri vymedzení miest, kde sa dočasne nemá ťažiť, napríklad pri hniezdach dravých vtákov. "Preto je potrebné a vhodné začať uvažovať o prevode štátnych lesných pozemkov nachádzajúcich sa v treťom stupni ochrany a vytvoriť väčšie bezzásahové územia. V tomto prípade by sa malo pristúpiť na model, ktorý je zavedený v okolitých krajinách," myslí si. Toto opatrenie má byť súčasťou novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú ministerstvo životného prostredia plánuje v najbližších týždňoch predložiť do medzirezortného pripomienkového konania.

 

img

Ján Kilík (vľavo)

Zdroj: TASR

 

Podľa šéfa komunikácie Lesov SR Pavla Machavu sa v súčasnosti lesníci správajú tak, ako im dovoľuje zákon. "Pohyb mechanizmov v chránených územiach upravuje zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý v jednotlivých stupňoch ochrany vymedzuje okolnosti, za ktorých je možné pohybovať sa mimo vyznačených trás," povedal.

 

 

Problém nevidí ani v ochrane vtáčích hniezd, rieši ich sieť tzv. chránených vtáčích území. "V prípade zistenia existujúceho hniezda chráneného živočícha upozorní okresný úrad životného prostredia obhospodarovateľa územia a vydá rozhodnutie o individuálnej ochrane tohto hniezdiska. Na zabezpečenie ochrany hniezdneho stromu a okolitého hniezdneho biotopu sa v čase rozmnožovania určí obmedzenie hospodárskej činnosti v okruhu 300 metrov," vysvetlil.

 

img

Zdroj: TASR

 

Nová legislatíva plánuje rozšíriť princíp bezzásahovosti aspoň na polovicu územia každého národného parku. K tomu má pomôcť presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Pre zvyšné územie národných parkov novela ustanovuje, že hospodáriť v lesoch sa má výlučne spôsobom, ktorý zachováva a podporuje ich prirodzené ekologické funkcie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona