Návštevníci Oravského hradu zažijú rozprávkové svadby dcér palatína Thurza

NETKY.SK • 23 Júl 2017, 14:10 • 2 min
Návštevníci Oravského hradu zažijú rozprávkové svadby dcér palatína Thurza

ORAVSKÝ PODZÁMOK - Rozprávkové svadby dcér palatína Juraja Thurza sú témou dnešného tematického podujatia na jednom z tradične najnavštevovanejších slovenských hradov.

slovakia

left justify in out

Program s názvom Svadby z rodu Thurzo môžu návštevníci Oravského hradu zhliadnuť do 17.00 h.

 

Život Juraja Thurza je ako vystrihnutý z rozprávky, nielen že mal rozprávkovú moc a bohatstvo, ale mal aj sedem dcér, ktorým vystrojil rozprávkové svadby. Dodnes nás môže udivovať zoznam obrovského množstva, ktoré prítomní zjedli," informoval TASR Martin Farbák z oddelenia marketingu Oravského múzea so sídlom v Dolnom Kubíne, ktoré hrad spravuje.

 

Vysvetlil, že vtedajší kronikári si podrobne zapisovali údaje o množstve spotrebovaných potravín na svadobných hostinách a karoch. Na svadbe Judity Thurzovej s pánom Vršateckého hradu Andrejom Jakušicom sa minulo 35 volov, 117 teliat, 156 jahniat, 116 prasiec, 27 sŕn, 188 zajacov, 525 jarabíc, 414 kapúnov, 784 sliepok, 419 husí, 5365 vajec, 70 hlavátok a 2300 pstruhov.

 

 

 

"My síce na podujatí Svadby rodu Thurzo nebudeme mať také hojné občerstvenie, no napriek tomu sa môže návštevníci Oravského hradu tešiť na bohatý a zaujímavý program. Zažijú napríklad dobové pytačky, tance a aj samotnú svadbu," dodal Farbák.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies