Návštevníci opery boli v šoku. Toto na pódiu ešte nevideli!

NETKY.SK • 6 Júl 2022, 11:10 • 2 min
Návštevníci opery boli v šoku. Toto na pódiu ešte nevideli!

PARÍŽ - Divákov vo Francúzsku v pondelok šokovalo operné predstavenie experimentálneho talianskeho divadelného režiséra Romea Castellucciho, ktorý na javisku zinscenoval objavenie masového hrobu.

slovakia

left justify in out

Táto scéna pripomenula zverstvá páchané ruskými silami na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe stredajšej správy agentúry AFP.

 

img

 

Inscenáciu s názvom Vzkriesenie uviedli na Medzinárodnom festivale lyrického umenia v meste Aix-en-Provence. Svetoznámy režisér Castellucci povedal, že uvedenie tohto projektu, ktorý je po diele Requiem z roku 2019 druhou časťou diptychu, plánoval dávno predtým, ako Rusko vo februári zaútočilo na Ukrajinu.

 

Súčasťou inscenácie je scéna, v ktorej sa na javisku pokrytom hlinou objaví živý biely kôň. Jeho majiteľ, ktorý ho hľadá, následne zbadá pozostatky ľudských tiel, na čo začnú experti oblečení v bielych kombinézach a rukaviciach zo zeme vyťahovať vyše sto tiel vrátane detí a plodov a tiež zvyšky oblečenia. Na scéne sú zaparkované vozidlá s označením Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), zatiaľ čo orchester naživo hrá skladbu Symfónia č. 2 rakúskeho skladateľa Gustava Mahlera, známu aj ako Symfónia vzkriesenia.

 

img

 

Castellucci v súvislosti s predstavením, ktoré si vyslúžilo obdiv i zdesenie, povedal, že „má veľkú smolu, pretože obsahuje scény, ktoré zrejme priamo evokujú masové hroby z Buče a Mariupoľa“. Narážal na ukrajinské mesto Buča v Kyjevskej oblasti a východoukrajinský Mariupoľ, kde ruské sily spáchali množstvo vojnových zločinov vrátane zabíjania civilistov.

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Legendárny Carlos Santana skolaboval na pódiu!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona