Návšteva Šefčoviča na Ukrajine mala širší politický význam ako oblasť energie

NETKY.SK • 15 November 2014, 18:12 • 2 min
Návšteva Šefčoviča na Ukrajine mala širší politický význam ako oblasť energie

BRUSEL - Prvú oficiálnu návštevu v mene novej Európskej komisie (EK) na Ukrajine uskutočnil v piatok podpredseda komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre TASR potvrdil, že hlavným zámerom boli diskusie o energetike, ale jeho návšteva v Kyjeve mala aj širší politický význam.
      

Šefčovič pripomenul, že hlavným cieľom jeho pobytu v Kyjeve bol záujem exekutívy EÚ pokračovať v aktívnom dialógu s ukrajinskými predstaviteľmi, najmä čo sa týka dohody o "zimnom balíčku". Ide o trojstrannú dohodu, ktorú vo svojich posledných dňoch ešte stihla vyrokovať predchádzajúca komisia medzi Kyjevom a Moskvou a Naftogazom a Gazpromom.
     

"Chcel som čo najskôr prísť na Ukrajinu, aby sme aj takto deklarovali, že máme záujem na tom, aby táto dohoda pokračovala a bola plnená, aby sme sa vyhli možným krízovým situáciám," uviedol slovenský eurokomisár. A dodal, že v Kyjeve tlmočil zámer nového predsedu EK Jeana-Clauda Junckera, že na prvú oficiálnu bilaterálnu návštevu by chcel prísť práve na Ukrajinu. 
      

Šefčovič priznal, že jeho návšteva v Kyjeve mala širší kontext. Okrem stretnutia s ministrom energetiky Jurijom Prodanom, sa zúčastnil okrúhleho stola na ministerstve energetiky s najvyššími predstaviteľmi domácich firiem pôsobiacich v energetickej oblasti, plynárenstva, výroby a distribúcie elektriny a tiež s predstaviteľmi európskych spoločností, ktoré na Ukrajine podnikajú.
      

V rámci stretnutí s premiérom Arsenijom Jaceňukom a prezidentom Petrom Porošenkom bol pozitívne potvrdený doterajší prístup EÚ a podpora, ktorú Brusel zaistil nielen pri moderovaní dialógu medzi Kyjevom a Moskvou, ale vo forme finančnej pomoci, ktorú únia poskytla či už zo svojich zdrojov alebo cez Medzinárodný menový fond (MMF).
      

Podpredseda EK sa na najvyšších predstaviteľov Ukrajiny v mene EÚ obrátil s prosbou, aby čo najskôr sformovali novú vláda, lebo je to dôležité nielen pre Ukrajinu, ale aj pre jej ďalší dialóg s EÚ a medzinárodnými finančnými inštitúciami.
      

"Moja druhá prosba voči ukrajinským partnerom bola, aby vo vládnom programe boli jasne zakotvené silné reformné kroky, ktoré vytvoria lepší rámec pre fungovanie Ukrajiny a pre komunikáciu s  medzinárodnými finančnými inštitúciami a právnu istotu pre potenciálnych investorov," povedal Šefčovič.
      

Podľa jeho slov proreformné úsilie novej vlády by bolo dobrým signálom pre všetky inštitúcie a strany, ktoré sú pripravené sa zúčastniť donorskej konferencie pre Ukrajinu. Tá by sa mala konať niekedy začiatkom budúceho roka. 
      

Šefčovič potvrdil, že obe strany - EÚ aj Ukrajina -, skonštatovali, že trojstranné dohody v rámci zimného balíčka sa dodržiavajú, Ukrajina už zaplatila prvú splátku ruskej strane vo výške 1,45 miliárd dolárov a Rusi znížili cenu dodávok plynu o 100 dolárov na 1000 m3. Kyjev teraz hodnotí svoje potreby ohľadom toho, koľko plynu za nových podmienok by si mal objednať.
      

"Na každom stretnutí bola pozitívne hodnotená pomoc Slovenska. Že prostredníctvom reverzného toku, od zastavenia dodávok Gazpromu, sme sa stali hlavným dodávateľom plynu na Ukrajinu," opísal Šefčovič reakcie Prodana, Jaceňuka aj Porošenka. Poľské dodávky plynu cez reverzný tok boli menšie ako tie zo Slovenska a Maďarsko z "technických príčin" reverzný tok zastavilo, o čom podľa Šefčoviča komisia s Budapešťou naďalej rokuje.   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies