Návšteva pápeža neovplyvnila šírenie koronavírusu. Problém je inde

NETKY.SK • 22 September 2021, 14:48 • 2 min
Návšteva pápeža neovplyvnila šírenie koronavírusu. Problém je inde

BRATISLAVA - Podľa doterajších informácií nemala nedávna cesta Svätého Otca na Slovensko výrazný efekt na pandemickú situáciu. Odborníci upozorňujú na nízku zaočkovanosť Slovákov.

slovakia

left justify in out

Spúšťačom akcelerácie šírenia ochorenia COVID-19 sú najmä väčšie rodinné zábavy, ako napríklad svadby. Na základe skúseností regionálnych hygienikov to v stredu pri predstavení epidemiologickej situácie potvrdili zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR.

 

img

 

Naopak, masové podujatia počas návštevy pápeža Františka k zintenzívneniu pandémie prispieť výrazne nemali. "Z informácií, ktoré máme a ktoré konzultujeme, nemala návšteva Svätého Otca nejaký výrazný efekt na šírenie," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

 

Prečítajte si tiežArcibiskup, ktorý sa stretol s pápežom, mal pozitívny test na COVID-19

 

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz MZ Matej Mišík pri prezentácii nárastu ochorení a počtu okresov, v ktorých je potrebné sprísňovať pravidlá, skonštatoval, že zdrojom zrýchlenia šírenia bývajú väčšie zábavy, najmä svadby. Apeloval preto na zodpovednosť. "Aj tam, kde pravidlá COVID automatu umožňujú ich konanie, odporúčame robiť ich čo najviac v exteriéri a v limite počtu osôb, ktorý je daný, prípadne, ak je to možné, odložiť tieto oslavy na jar budúceho roka," povedal Mišík zdôrazňujúc riziko, ktoré pri takýchto akciách hrozí starším, nezaočkovaným ľuďom.

 

Nízka zaočkovanosť 

 

Potvrdil tiež, že denne sa dá zaočkovať približne 1 400 ľudí. "Znepokojujúce je stále nízke číslo zaočkovanosti u kategórie 50+, ktorá je najrizikovejšou z pohľadu rizík a komplikácií ochorenia a nevyhnutnej hospitalizácie," uviedol Mišík v súvislosti s faktom, že počet nezaočkovaných sa v spomínanej vekovej skupine pohybuje okolo 770 000.

 

K téme: Slovensko požiadalo EÚ o radu. Chce zvýšiť zaočkovanosť

 

Zároveň skonštatoval, že v zaočkovaní pretrvávajú vysoké regionálne rozdielyCelkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 426 450, druhú dávku vakcíny dostalo 2 233 955 ľudí.

 

Lengvarský dodal, že povinné očkovanie zatiaľ nie je otázkou do diskusie. "Zatiaľ nevidím veľký význam v tom, aby sme nútili ľudí do niečoho, čo sami nechcú". Ak by sa uvažovalo o povinnom očkovaní, minister opätovne spomenul vybrané skupiny – ako sú zdravotníci, učitelia či seniori.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies