Návrhy stavebných zákonov z dielne Štefana Holého prešli tripartitou

NETKY.SK • 25 Október 2021, 17:44 • 2 min
Návrhy stavebných zákonov z dielne Štefana Holého prešli tripartitou

BRATISLAVA - Vicepremiér tvrdí, že nový stavebný zákon klepne po prstoch úradníkom, ktorí dodatočne legalizovali čierne stavby na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Sociálni partneri na pondelkovom rokovaní tripartity odobrili nový stavebný zákon z dielne vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina). Informoval o tom vicepremiér. Holý tlmočil, že väčšina sociálnych partnerov návrh uvítala a podporilaIde o návrhy o zákone o výstavbe a o územnom plánovaní. Holý tvrdí, že nový stavebný zákon je dlhoočakávanou reformou, ktorú táto krajina potrebuje. 

 

Legislatívna džungla

"Preto sme radi, že väčšina sociálnych partnerov odporúčala návrhy zákonov posunúť do ďalšieho procesu. Aktuálne platný stavebný zákon vznikol ešte v roku 1976," poznamenal Holý s tým, že odvtedy bol mnohokrát novelizovaný. To podľa jeho slov spôsobilo absolútnu legislatívnu "džungľu".

 

img

 

 

"Po skoro 50 rokoch má Slovensko šancu konečne zaviesť do praxe nový, moderný a najmä funkčný stavebný zákon. Ukončí tak toxickú prax dodatočnej legalizácie čiernych stavieb," zdôraznil vicepremiér. 

 

Súvisiaci článok: Návrh zákona o výstavbe nájomného bývania je opäť v parlamente. Sme rodina sľubuje 10 tisíc bytov do piatich rokov

 

Proces územného plánovania

Odobrenie návrhu tripartitou vníma Holý ako silný mandát pred ďalším schvaľovaním a politickým vyjednávaním. "Je totiž zjavné, že nové stavebné predpisy potrebuje Slovensko ako soľ," okomentoval Holý. 

 

Jednotné a zrozumiteľné pravidlá by mali prísť aj do procesu územného plánovania. "Potom bude jasné, čo a kde môže za akých podmienok stáť. Prispieť k tomu má zjednodušenie samotných procesných postupov," dodal vicepremiér. 

 

img

 

Holý zdôraznil, že legislatívny proces k návrhom pokračuje. Pripomína, že je stále otvorený rokovať o pripomienkach, ktoré návrhy zákonov vylepšia.

 

"Sme prístupní kompromisom a chceme nájsť rovnováhu medzi presadzovanými právami, záujmami a potrebami tak, aby s tým súhlasila väčšina partnerov," uzavrel vicepremiér. Dodal, že nové pravidlá by mali podľa aktuálneho návrhu platiť od roku 2023.

 

Prečítajte si tiež: Sporný stavebný zákon Štefana Holého: Únia miest k nemu podala 52 pripomienok!

 

Samosprávy sú zásadne proti

Proti tomuto návrhu sa však postavili samosprávy, Via Iuris či Združenie miest a obcí (ZMOS), ktoré vládu viackrát vyzvali, aby návrh stiahla. Tvrdia, že legislatívne zmeny sú šité na mieru developerom. Organizácia Via Iuris iniciovala hromadnú pripomienku, ktorú podporilo viac ako 11 400 ľudí.

 

„Obávame sa, že prijatie návrhov pána Holého by bol veľmi nepodarený a zlý experiment na občanoch, ktorí by sa v konečnom dôsledku aj tak zase obracali s pomocou na nás. Naše pripomienky sú naďalej vážne. Nie je možné vylepšovať niečo, čo je od základov zlé,“ skonštatoval primátor Trenčína a predseda Únie miest Slovenska Richard Rybníček v júli.

 

img

 

„Veľmi rád by som povedal, ktoré konkrétne paragrafové časti návrhu zákona sú zlé, ale to sa nedá. Návrh je taký nedokonalý, že ho treba odmietnuť ako celok,“ zhrnul starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov a bývalý poslanec parlamentu Martin Chren začiatkom tohto roka.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR: Situácia v stavebnom sektore je vážna. Ak vláda nezačne konať, kľúčové stavby zostanú nedostavané a Slovensko nevyčerpá eurofondy!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies