Navrhujú zhabať autá vodičom s vyše jedným promile alkoholu

NETKY.SK • 4 September 2014, 15:56 • 2 min
Navrhujú zhabať autá vodičom s vyše jedným promile alkoholu

BRATISLAVA - Vodičom, ktorí šoférovali s viac ako jedným promile alkoholu, treba skonfiškovať motorové vozidlo.

slovakia

left justify in out

S takýmto návrhom prichádza Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu. „Vysoké pokuty, zadržanie vodičského preukazu či hrozba väzenia nie sú účinné. Sme za to, aby sa urobil radikálny rez. Navrhujeme, aby sa uzákonila konfiškácia majetku,“ uviedol na tlačovej besede riaditeľ Agentúry pre medzinárodnú cestnú dopravu František Turák. 

 

Podľa Turáka by išlo o veľmi tvrdé opatrenie. „Je potrebné tvrdo a radikálne bojovať s tými, ktorí vedú auto s viac ako jedným promile,“ povedal. Na vysoké pokuty si vodič peniaze podľa neho nájde. „Ale ak sa niekomu skonfiškuje motorové vozidlo, tak ide o značné prostriedky, vtedy si každý vstúpi do svedomia,“ dodal Turák. Takéto opatrenie by podľa neho myslelo aj na prípady ako je šoférovanie vozidiel MHD či jazda s ukradnutým vozidlom. 

 

Ďalším opatrením by mohlo byť podľa Turáka zadržanie vodičského preukaz na dlhšie obdobie, prípadne na doživotie. Turák sa chystá s návrhmi obrátiť na ministra vnútra i ministra spravodlivosti. Agentúra pre medzinárodnú cestnú dopravu je súkromná spoločnosť, ktorá sa venuje problematike medzinárodnej kamiónovej dopravy v spojitosti s obchodom štátov EÚ do Ruskej federácie, Bieloruska a Kazachstanu. 

 

Ministerstvo vnútra pripúšťa, že jednou z možností je zabaviť vozidlo vodičovi, ktorý nafúka viac ako jedno promile. "Budeme sa však zaoberať aj verejnoprospešnými prácami či krátkodobými trestami odňatia slobody v trvaní päť až sedem dní," uviedol tlačový odbor kancelárie ministra vnútra. Ministerstvo už otvorilo odbornú diskusiu s cieľom stanoviť si ďalšie nástroje boja s alkoholom na cestách. Za posledných desať rokov bolo najviac dopravných nehôd s prítomnosťou alkoholu v roku 2008, a to 3 122 prípadov. Odvtedy sa polícii podarilo znížiť toto číslo o takmer polovicu, tvrdí rezort vnútra. "Aj priebežné štatistiky ukazujú, že by sme mali byť v tomto úspešní aj tento rok," uzavrelo ministerstvo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona