Navrhovaný predaj budov PKO pobúril verejnosť

NETKY.SK • 9 December 2015, 18:11 • 2 min
Navrhovaný predaj budov PKO pobúril verejnosť

BRATISLAVA – Chystaný predaj budov Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave pobúril verejnosť. Aktivistom sa totiž nepozdáva, že radnica chce predať budovy PKO za jedno euro vlastníkovi pozemkov, spoločnosti Henbury Development.

slovakia

left justify in out

Návrh na predaj síce chce predložiť vedenie mesta na rokovanie mestského zastupiteľstva až vo štvrtok 10. decembra, no svoju nespokojnosť prišla do Primaciálneho paláca už dnes vyjadriť približne desiatka občianskych aktivistov. Ďalšia skupina aktivistov avizovala protesty vo štvrtok počas rokovania mestského zastupiteľstva.


„PKO je naše, Ivo, si mimo,“ alebo „1 euro pre primátora“ - aj takýmito transparentmi dnes počastovali aktivisti primátora počas bodu rokovania mestského zastupiteľstva venovaného vystúpeniu verejností. Aktivista z iniciatívy Bratislava otvorene Matej Vagač, ktorý je aj poslancom bratislavského Starého Mesta, primátorovi Ivovi Nesrovnalovi vyčítal, že sľuboval pred voľbami vypracovať koncept dunajskej promenády, no dodnes tak nespravil. „Kedy ste ho vypracovali? Komu ste ho predložili? Kedy bude vyhlásená urbanisticko-architektonická súťaž,“ pýtal sa Vagač primátora vo svojom príspevku. Vyčítal mu tiež, že predstavené planetárium, ktoré má byť súčasťou investičného projektu spoločnosti Henbury Development, nenahradí PKO. „Vaše tvrdenie, že planetárium s kapacitou približne 140 ľudí má byť náhradou PKO, je smiešne,“ hovorí Vagač, ktorý primátorovi Nesrovnalovi vyčítal aj to, že nerešpektuje verejnú mienku a nedodržuje ani uznesenie, ktoré v minulom volebnom období ako mestský poslanec sám navrhol. Stále totiž platí uznesenie bratislavských mestských poslancov o zachovaní celej budovy PKO.


Aktivisti primátorovi Nesrovnalovi tiež vyčítali, že ich o zámere predať budovy PKO vopred neinformoval. „Za tie roky sa dožadujeme jedného jediného – informujte nás včas o tom, čo sa ide v meste diať a vypočujte si názor verejnosti. Vypočujte si ho tak, aby ste vnímali, o čom hovoríme a čoho sa dožadujeme a potom ho zodpovedne zvážte,“ apelovala na primátora i na poslancov mestského zastupiteľstva aktivistka z iniciatívy Bratislava otvorene Ľubica Trubíniová. Primátor Nesrovnal aktivistom povedal len toľko, že si ich váži, no problém s PKO už roky stojí a je čas sa rozhodnúť.


Predajom budov PKO chce radnica urovnať dlhotrvajúce spory medzi mestom a vlastníkom pozemkov - spoločnosťou Henbury Development. Spory by v prípade neúspechu mohli mesto stáť nemalé peniaze, spoločnosť totiž od radnice na súde vymáha urovnanie nárokov, práv a pohľadávok za vyše 43 miliónov eur. Podľa primátora Nesrovnala mesto nedáva PKO za euro, ako mu teraz vyčítajú aktivisti, ale chce vymeniť budovu za pohľadávky vo výške 43 miliónov eur a urovnať tak vzájomné nároky. „Návrh, ktorý budú schvaľovať poslanci, je o tom, že investor sa vzdá pohľadávok za 43 miliónov eur voči mestu,“ vysvetlil Nesrovnal. Ako dodal, investor sa zaväzuje na svoje náklady zrevitalizovať dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, s novými lavičkami, cyklotrasou či vybudovať planetárium a mediotéku.


Kauza búrania PKO sa už ťahá dlhé roky. Predaj pozemkov pod PKO schválilo mestské zastupiteľstvo v júni 2005. Spoločnosť na súde tvrdila, že už pár mesiacov predtým radnicu informovali, že chcú na nábreží uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia Riverside City, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO. Investor a mesto v júni 2006 uzatvorili zmluvu o spolupráci, v ktorej vzájomne upravujú svoje práva a povinnosti v súvislosti s odstránením na pozemkoch stojacich stavieb vo vlastníctve mesta. Mesto sa zaviazalo, že do šiestich mesiacov od podpísania tejto zmluvy podá na príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie povolenia na odstránenie stavieb a umožní žalobcovi demolačné práce a odpojenie energií od stavieb. Stavebné, resp. búracie povolenie bolo vydané, ale mesto podľa investora nesplnilo zmluvné podmienky so zdôvodnením, že musí nájsť adekvátnu náhradu na organizovanie kultúrnych podujatí. Neskôr mesto dostalo výpoveď z nájmu pozemkov k 31. marcu 2009, záväzky si podľa investora nesplnilo. Termín platnosti búracieho povolenia sa viackrát predlžoval. Obe strany uzavreli aj preberací protokol, že mesto odovzdá spoločnosti stavby na pozemku, ten sa menil dodatkami, aby sa v PKO mohli uskutočniť už naplánované akcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies