Navrhované zmeny v druhom pilieri sú podľa Buriana krokom späť

NETKY.SK • 1 Február 2017, 10:28 • 2 min
Navrhované zmeny v druhom pilieri sú podľa Buriana krokom späť

BRATISLAVA - Návrh, podľa ktorého má približne polovica sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri dostať možnosť vybrať si po odchode na dôchodok celú sumu, alebo aspoň časť úspor v druhom pilieri, je podľa poslanca Národnej rady SR za Smer - SD Jozefa Buriana krokom späť.

slovakia

left justify in out

V parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení upozornil na to, že na takýto návrh môžu doplatiť sporitelia s podpriemerným príjmom, ktorí si nebudú môcť vybrať peniaze z druhého piliera a budú si musieť povinne kúpiť doživotný dôchodok. Sporitelia s podpriemerným príjmom by tak podľa Buriana zaplatili celé náklady na vyplácanie penzií z druhého piliera.  "Na úkor jednej skupiny poškodíme druhú skupinu, ktorá by v druhom pilieri ani nemala byť,“ povedal.

Ako uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, garanciou toho, že štát nebude musieť doplácať na ľudí, ktorí si vyberú všetky úspory z druhého piliera a potom budú odkázaní na pomoc od štátu, je zavedenie podmienky poberania aspoň priemerného starobného dôchodku. V tomto roku má ísť o hranicu 425 eur. „Ak by vládol len Smer a ja by som bol minister, tak takúto novelu nikdy nepredložím,“ zdôraznil Richter. Podľa neho navrhovaná novela predstavuje kompromis, ktorý zohľadňuje názory koaličných partnerov Smeru. Za návrhom novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení stojí podpredseda strany Most-Híd a štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Ivan Švejna.

Možnosť výberu aspoň časti nasporenej sumy majú dostať tí sporitelia, ktorých súčet súm všetkých poberaných dôchodkov vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera bude vyšší ako je priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého penzijného piliera, na ktorý vznikol nárok od 1. januára 2004. V súčasnosti ide o sumu 425 eur. V nasledujúcich troch rokoch sa má vďaka novele zákona rozšíriť možnosť výberu formy vyplácania dôchodkových úspor približne 6,5 tisíca sporiteľom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona