Navrhované zmeny nezlepšia výkon súdnictva ani jeho dôveryhodnosť

NETKY.SK • 1 Február 2014, 16:00 • 2 min
Navrhované zmeny nezlepšia výkon súdnictva ani jeho dôveryhodnosť

BRATISLAVA - Združenie Sudcovia "Za otvorenú justíciu" (ZOJ) je presvedčené, že pre sudcov, ktorí poctivo pracujú, sú pripravované zmeny v súdnictve demotivačné, pričom nezlepšia ani výkon súdnictva a ani jeho dôveryhodnosť. Uviedlo to vo svojom stanovisku na margo série návrhov, ktoré tento týždeň prezentovali premiér Robert Fico spolu s ministrom spravodlivosti Tomášom Borecom.

slovakia

left justify in out

"Skutočná zmena by nastala až vtedy, keby v súdnictve naozaj začali platiť etické pravidlá, všetky podozrenia z klientelizmu a rodinkárstva by boli vyšetrené a zodpovední ľudia postihnutí," dodala prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková.

Za pozitívny krok ZOJ považuje oddelenie funkcie predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR a Súdnej rady SR, čím sa podľa neho odstráni neprimeraná koncentrácia moci v rukách jednej osoby. "Ďalšie navrhované zmeny neriešia jadro problému súdnictva a ani jeho následky," konštatuje.

Združenie napríklad nerozumie zámeru preveriť všetkých sudcov cez Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Pripomína, že po roku 1989 museli všetci sudcovia vo výkone povinne prejsť previerkou Federálneho ministerstva vnútra ČSFR či nespolupracovali so Štátnou bezpečnosťou. "Bezúhonnosť sudcov, ktorí vstúpili do systému po revolúcii, by mala byť preverená cez výberové konania, ktorými prešli," uvádza sa v stanovisku.

Zmenu v zákonoch týkajúcich sa samotnej práce sudcov považuje ZOJ za riešenie v zmysle kolektívnej viny všetkých sudcov. "Z nich prevažná väčšina nenesie na súčasnom stave justície žiadnu vinu ani svojou prácou a ani svojím správaním," podčiarklo. Podozrenia zo zneužívania platenej práceneschopnosti alebo práce v domácom prostredí by sa podľa združenia mali riešiť individuálne voči konkrétnym sudcom.

Za nízkou dôveryhodnosťou súdnictva ZOJ vidí predovšetkým spôsob reprezentácie súdnictva jeho vrcholnými orgánmi, najmä zo strany súčasného predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, a mnohé kontroverzné rozhodnutia Súdnej rady.

"Na verejnosť rovnako negatívne pôsobia časté signály o rodinkárstve pri výberových konaniach, o manipulácii pri prideľovaní vecí zákonným sudcom. V rozpore s etikou sudcov je takmer každé verejné vystúpenie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR, ktorý beztrestne hrubo uráža nielen svojich oponentov, ale aj celý Ústavný súd SR a médiá," konštatovalo združenie, pričom za vážny problém označilo aj časté pochybenia sudcov v trestných konaniach. Dôsledkom toho sa na slobodu dostali páchatelia závažných trestných činov. "Za to by mali nasledovať primerané postihy," zdôraznilo ZOJ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies