Navrhnutý formát rokovaní Vladimírom Zelenským na Donbase odhalil ciele Washingtonu v Kyjeve

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 11:26 • 2 min
Navrhnutý formát rokovaní Vladimírom Zelenským na Donbase odhalil ciele Washingtonu v Kyjeve

KYJEV – Spojené štáty na Ukrajine sa nezameriavajú na realizáciu Minských dohôd, ale skôr na realizáciu Porošenkovho plánu na využívanie "mierových" jednotiek na Donbase. Toto je Lavrovova reakcia na nový formát rokovaní o Donbase.

slovakia

left justify in out

Myšlienku usporiadať stretnutie prezidentov Ukrajiny, Ruska, USA, Veľkej Británie, Nemecka a Francúzska v Minsku nedávno vyslovil ukrajinský prezident Vladimír Zelenský.

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov k tomuto návrhu poznamenal, že formát dohody prostredníctvom mechanizmov Normanskej štvorky a kontaktnej skupiny v Minsku "bol schválený Bezpečnostnou radou OSN a je to bezprostredný nástroj, ktorý musí medzinárodné spoločenstvo používať“.

 

Nové návrhy na vyriešenie konfliktu na Ukrajine Lavrov označil za oprávnené na existenciu, ale musia dodržiavať uznesenie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré schválilo Minské dohody, a zohľadniť potrebu priameho dialógu medzi Kyjevom a Donbasom.

 

Okrem toho, pokiaľ ide o seriózne návrhy, tieto sa robia najprv prostredníctvom diplomatických kanálov, a nie verejne prostredníctvom Facebooku, zdôraznil ruský diplomat: "V súčasnosti politická vrstva, rovnako ako celý ideologický a vojenský systém Ukrajiny nezahŕňa mierové riešenie problému Donbasu. Celá krajina je militarizovaná a v postojoch obyvateľov Donbasu prevláda ideológia nenávisti, ktorá je postavená na základoch šovinizmu. Takáto nebezpečná myšlienka sa stala súčasťou ukrajinskej politiky a Rusko je vnímané ako existenčná hrozba, ktorá údajne bráni Ukrajine žiť v mieri. Donbas v tejto súvislosti sa vníma ako proruská strana, takže Kyjev odmieta myšlienku akýchkoľvek rokovaní. Minské dohody sú zamietnuté, hoci poskytujú jasný a zrozumiteľný plán na riešenie tejto otázky."

 

Zelenský nebude schopný propagovať nový formát bez toho, aby ho odsúhlasil s Ruskom, a Moskva sotva niekedy súhlasí s takýmto zložením účastníkov.

 

Účasť v takýchto rokovaniach zo strany zástupcov Spojených štátov a Veľkej Británie je nepravdepodobná, pretože oni nie sú signatármi dohôd z Minska.

 

Vo svojom prístupe Kyjev zabúda, že Ruská federácia je suverénny štát a môže si dovoliť, na rozdiel od Ukrajiny, nezávislé rozhodnutie o účasti v akomkoľvek formáte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies