Návrh zmierniť pokuty za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu neprešiel

NETKY.SK • 7 Február 2017, 12:06 • 2 min
Návrh zmierniť pokuty za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu neprešiel

BRATISLAVA - Pokuty za chýbajúcu technickú a emisnú kontrolu vozidiel sa zatiaľ znižovať nebudú. V Národnej rade SR dnes totiž neprešiel návrh novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel od opozičnej SaS, ktorá považuje súčasné sankcie najmä pre sociálne najslabších za neprimerane vysoké a nezriedka aj likvidačné. Ich právna norma mala preto odstrániť tvrdosť aktuálnych pravidiel.

slovakia

left justify in out

Pokuty sa v súčasnosti pohybujú vo výške 165 eur za nesplnenie každej z dvojice kontrol. Novela SaS mala byť motiváciou pre majiteľov vozidiel vykonať technickú, resp. emisnú kontrolu čo najskôr a vyhnúť sa tak neprimerane vysokej sankcii. "Ak do 15 dní odo dňa doručenia rozkazu prevádzkovateľ svoje vozidlo podrobí povinnej emisnej či technickej kontrole a zároveň uhradí 66 eur z uloženej výšky pokuty, pokuta sa bude považovať za uhradenú v plnej výške," navrhovali liberáli.

 

Ak by majiteľ nesplnil ktorúkoľvek z oboch kumulatívnych podmienok, teda zabezpečenie nápravy v 15-dňovej lehote a zároveň uhradenie 66 eur, mal byť povinný zaplatiť plnú výšku udelenej sankcie, čiže 165 eur.

"Návrh zákona na jednej strane zmierňuje prístup štátu k občanom, na druhej strane ich pozitívnym spôsobom motivuje podstúpiť technickú aj emisnú kontrolu a dobrovoľne uhradiť zníženú pokutu," tvrdili predkladatelia.

 

Zámer znížiť súčasné pokuty má však aj ministerstvo dopravy. Šéf rezortu Árpád Érsek (Most-Híd) avizoval, že by sa tak malo stať ešte v roku 2017. Zároveň sa má liberalizovať trh so stanicami technických kontrol na Slovensku, od čoho si ministerstvo sľubuje zvýšenie ich počtu a odstránenie dlhých čakacích lehôt.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies