Návrh zákona o voyerizme zablokoval v dolnej snemovni jediný poslanec

NETKY.SK • 16 Jún 2018, 07:48 • 2 min
Návrh zákona o voyerizme zablokoval v dolnej snemovni jediný poslanec

LONDÝN - Zákon, podľa ktorého by sa upskirting, teda zhotovovanie fotografií alebo videí pod sukňou ženy bez jej súhlasu, mohol v Anglicku a vo Walese kvalifikovať ako trestný čin, zablokoval v piatok v dolnej komore britského parlamentu konzervatívny poslanec Christopher Chope, hoci vláda danú legislatívu podporila.

slovakia

left justify in out

Niekoľko ďalších zákonodarcov dolnej snemovne naňho následne vykríklo: "Hanba!" Parlamentné pravidlá v krajine sťažujú prijatie návrhu zákonov podávaných menej významnými členmi parlamentu; môže ich totiž zastaviť i jediný poslanec. Väčšiu šancu majú preto návrhy z dielne vládneho kabinetu, približuje agentúra AP.

 

Sklamanie nad výsledkom piatkového hlasovania vyjadrila aj britská premiérka Theresa Mayová, keďže návrh zákona "potopil" člen jej vlastnej strany, informoval spravodajský portál stanice BBC. Mayová uviedla, že chce, aby bol zákon prijatý "čoskoro s podporou vlády". "Upskirting je inváziou do súkromia, čo obete ponižuje a rozrušuje," dodala.

 

Ministerka pre otázky žien Victoria Atkinsová po hlasovaní vyhlásila, že vláda pre daný návrh zákona vyčlení čas, aby sa nedostal na spodok zoznamu tzv. súkromných legislatívnych návrhov zákona.

 

Návrh, ktorý predložila liberálna demokratka Wera Hobhouseová, podporilo viacero ministrov. Všeobecne sa pritom predpokladalo, že návrh v piatkom hlasovaní dolnej komory prejde, uvádza spravodajská stanica Sky News.

 

Upskirting sa vďaka smartfónom a miniaturizácii fotografických prístrojov stal v posledných rokoch bežným javom. Často k nemu dochádza na verejných miestach - v hromadnej doprave či na pohyblivých schodoch, kde masy ľudí sťažujú odhaľovanie páchateľov. Veľa žien sa jeho obeťou stáva aj v nočných kluboch, reštauráciách či obchodoch.

 

V závažných prípadoch by súd za upskirting mohol udeliť trest odňatia slobody na dva roky. Upskirting je už ilegálny v Škótsku - v Anglicku a vo Walese zatiaľ nie. Predpokladá sa, že návrh daného zákona bude znovu predložený v júli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies