Návrh vyhlášky MZ má priniesť viac ako 8 mil. eur pre chronicky chorých poistencov

NETKY.SK • 2 November 2018, 15:47 • 2 min
Návrh vyhlášky MZ má priniesť viac ako 8 mil. eur pre chronicky chorých poistencov

BRATISLAVA - Návrh vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR (MZ), ktorou sa stanovia skupiny viacročných nákladových skupín, má priniesť viac ako 8 mil. eur pre chronicky chorých poistencov.

slovakia

left justify in out

O tom informovala hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. Podľa predbežnej informácie k návrhu sa do prerozdeľovacieho mechanizmu dopĺňa nový parameter, a to výška nákladov na poistenca za predchádzajúce obdobie.

"V situácii, kedy zdravotná poisťovňa spravuje verejné zdroje, je nevyhnutné, aby zdravotné profily poistencov jednotlivej zdravotnej poisťovne nespôsobovali nerovnaké postavenie zdravotných poisťovní navzájom," uviedla hovorkyňa.

 

Preto sa podľa nej navrhuje nový parameter - viacročné nákladové skupiny, podľa ktorého sa na základe nákladov z posledných troch rokov pre každého poistenca stanoví index rizika nákladov.

Stanovením indexov rizika nákladov na každý jeden parameter v prerozdeľovacom systéme sa objektívne prerozdelia prostriedky podľa chorobnosti pacientov. Podľa Eliášovej sa tak do budúcnosti budú dať lepšie predpokladať náklady na zdravotnú starostlivosť.

Práve zavedenie výšky historických nákladov do mechanizmu predstavuje hlavný dôvod na vypnutie nadlimitného prerozdelenia, ktorý sa z tohto dôvodu návrhom zákona vypúšťa.

Dopad navrhovaného nového parametra viacročných nákladových skupín a vypustenie parametra nadlimitnej sumy tak prinesú viac ako 8 mil. eur pre chronicky chorých poistencov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies