Návrh Smeru-SD, týkajúci sa referenda, nie je v súlade s rokovacím poriadkom

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 06:05 • 2 min
Návrh Smeru-SD, týkajúci sa referenda, nie je v súlade s rokovacím poriadkom

BRATISLAVA - Návrh poslancov za stranu Smer-sociálna demokracia, ktorý sa týka úpravy referenda v Ústave Slovenskej republiky, nie je v súlade s rokovacím poriadkom Národnej rady.

slovakia

left justify in out

Zhodol sa na tom Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky na svojom rokovaní. Potvrdil to člen výboru Ondrej Dostál. Stanovisko Ústavnoprávneho výboru Národnej rady je odporúčaním pre predsedu zákonodarného zboru.

 

Podobný článok: Korčok v otázke referenda podržal prezidentku. Jej rozhodnutie obrátiť sa na Ústavný súd, považuje za zodpovedné

Opoziční poslanci v novele ústavy navrhujú, aby sa článok 93 doplnil o nový odsek v znení, že referendom možno skrátiť volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky. „Ak je platným výsledkom referenda skrátenie volebného obdobia NR SR, volebné obdobie NR SR končí dňom uverejnenia návrhu prijatého v referende v Zbierke zákonov SR. Predseda NR SR vyhlási voľby do NR SR do siedmich dní od uverejnenia návrhu prijatého v referende v Zbierke zákonov SR," uvádza sa v návrhu.

 

Prečítajte si: Hnutie Sme rodina navrhlo zmenu ústavy, ktorá by umožnila referendum o predčasných voľbách

Dostál ešte začiatkom júla upozornil, že parlament na júnovej schôdzi rokoval o návrhu Tomáša Tarabu o zmene ústavy, ktorou sa mala v ústave zakotviť možnosť konania referenda o predčasných voľbách. Pretože sa o jeho návrhu hlasovalo 29. júna, najbližšie bude môcť byť podľa rokovacieho poriadku podobný návrh do Národnej rady Slovenskej republiky predložený až 29. decembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona