Návrh rozpočtu USA obsahuje jednorazovú daň z príjmov v zahraničí

NETKY.SK • 2 Február 2015, 06:34 • 2 min
Návrh rozpočtu USA obsahuje jednorazovú daň z príjmov v zahraničí

WASHINGTON - Návrh rozpočtu na fiškálny rok 2016 prezidenta Baracka Obamu predpokladá jednorazovú 14-% daň z nezdanených príjmov vo výške 2 bilióny USD (1,77 bilióna), ktoré nahromadili americké spoločnosti v zahraničí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na rozdiel od dobrovoľnej repatriácie navrhovaná daň je jednorazová a povinná a zameriava sa na pôvodne nezdanené príjmy v zahraničí nezávisle od toho, či budú repatriované. Príjmy z tejto dane poslúžia na zaplnenie očakávaného schodku v Diaľničnom trustovom fonde. "Znamená to, že spoločnosti budú musieť v USA ihneď zaplatiť daň z dvoch biliónov dolárov, ktoré majú v zahraničí. Nebudú schopné donekonečna odkladať uhradenie americkej dane," povedal nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.
      

Do budúcnosti Obama navrhuje, aby americké spoločnosti priebežne platili 19 % zo všetkých príjmov v zahraničí. Za zaplatené dane v cudzine dostanú úľavu. Obamov fiškálny rozpočet, ktorého podrobnosti majú byť zverejnené v pondelok (2.2.), je politický aj fiškálny dokument. Na to, aby vstúpil do platnosti, musí ho schváliť Kongres. Rýchly a bezproblémový súhlas republikánmi kontrolovaného Kongresu je však veľmi nepravdepodobný.
      

Biely dom dlhodobo kritizuje americké firmy a ich snahu vyhnúť sa daňovej povinnosti v domovskej krajine. Obidva návrhy sú súčasťou širšej daňovej reformy, ktorá by podľa prezidentovej administratívy mala daňovo zvýhodniť skôr strednú triedu obyvateľstva.
      

Cieľom tejto reformy je uzatvoriť niektoré zo "zadných dvierok" v daňovej legislatíve. Dotkne sa to napríklad spoločností, ktoré najmä v úsilí znížiť svoje daňové zaťaženie využívajú presun ziskov do daňových rajov alebo do zahraničia. Pokiaľ totiž zisky z cudziny nie sú oficiálne prevedené alebo repatriované do USA, firmy z nich nemusia platiť dane. Najnovšie odhady vyčíslili tieto zisky na 2,1 bilióna USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona