Návrh rezolúcie o Sýrii by mal byť hotový do dvoch dní, tvrdí námestník ruského ministra

NETKY.SK • 26 September 2013, 09:19 • 2 min
Návrh rezolúcie o Sýrii by mal byť hotový do dvoch dní, tvrdí námestník ruského ministra

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN by sa do dvoch dní mala dohodnúť na návrhu rezolúcie o likvidácií chemických zbraní v Sýrii, oznámil v noci nadnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Diplomat pre agentúru AP uviedol, že text rezolúcie bude obsahovať aj odkaz na kapitolu 7 Charty OSN, ktorá umožňuje vojenskú akciu pri zabezpečovaní mieru a bezpečnosti. Podľa Gatilova však nepôjde o automatické spustenie takéhoto opatrenia, čo znamená, že bezpečnostná rada by musela prijať ďalšiu rezolúciu, ak by Damask nevyhovel požiadavkám.

Agentúra Reuters predtým informovala, že Spojené štáty, Rusko, Francúzsko, Čína a Británia sa už dohodli na jadre rezolúcie. Odvolala sa na troch nemenovaných západných diplomatov. Podľa nich došlo k dohode v stredu po stretnutí medzi ministrami zahraničných vecí piatich stálych členov bezpečnostnej rady a generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom.

Podľa diplomatov by 15-členná bezpečnostná rada mala už čoskoro dostať na stôl návrh rezolúcie. Päť stálych členov rady sa plánuje stretnúť aj v piatok pri diskusii o návrhu usporiadať v Ženeve mierovú konferenciu o Sýrii.

Rusko ale odmietlo tvrdenia o dohode na jadre rezolúcie. "Je to len ich zbožné želanie," uviedol hovorca ruskej delegácie v OSN. "Nie je to tak. Na návrhu rezolúcie sa stále pracuje," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies