Návrh plánu obnovy pre zdravotníctvo je podľa Asociácie nemocníc diskriminačný, spúšťa kampaň Pomôž svojej nemocnici

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 10:44 • 2 min
Návrh plánu obnovy pre zdravotníctvo je podľa Asociácie nemocníc diskriminačný, spúšťa kampaň Pomôž svojej nemocnici

BRATISLAVA- Návrh plánu obnovy pre zdravotníctvo je podľa Asociácie nemocníc Slovenska diskriminačný. Rozhodla sa preto spustiť kampaň „Pomôž svojej nemocnici“. Asociácia opakovane upozorňuje, že historicky najväčšia investícia do slovenského zdravotníctva v rámci plánu obnovy má skončiť len v niektorých vybraných zariadeniach.

slovakia

left justify in out

Drvivá väčšina nemocníc a zdravotníkov na Slovensku podľa asociácie neuvidí z viac ako 1,1 miliardy eur ani euro. Toto rozhodnutie by podľa asociácie mohlo poškodiť celý sektor na najbližšie desiatky rokov. V kampani preto vyzýva všetkých občanov, aby svojou podporou prispeli k zmene tohto rozhodnutia vlády a pomohli zabezpečiť investície pre svoju nemocnicu. Môžu tak urobiť na webovej stránke www.pomozsvojejnemocnici.sk.

 

img

Pripravovaný návrh v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR nevychádza z kritéria dôležitosti a úlohy nemocníc, ale všetky prostriedky plánuje vložiť len do zariadení, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo zdravotníctva. „Ak by sa návrh nezmenil, z veľkej časti slovenských pacientov, ktorí majú tú smolu, že žijú v regióne s 'neštátnou' nemocnicou, robí občanov druhej kategórie. My sme presvedčení, že všetci pacienti bez rozdielu si zaslúžia nové alebo zrekonštruované budovy nemocníc a kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť,“ uviedol prezident asociácie Marián Petko. Asociácia sa ohradzuje voči tomu, aby bol akýkoľvek poskytovateľ zdravotníckej starostlivosti diskriminovaný na základe toho, kto je jeho zriaďovateľ alebo vlastník. Žiada, aby pred rozhodnutím o investíciách bola vykonaná dôkladná analýza potrieb zdravotníctva a najmä optimalizácia siete nemocníc.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka opäť vyzvala na zlepšenie podmienok pre zdravotnícky personál. Vyjadrila sa aj k neutíchajúcej koaličnej kríze

 

Čo je Asociácia nemocníc Slovenska?

Asociácia nemocníc Slovenska je dobrovoľným, zamestnávateľským, záujmovým, nepolitickým a nezávislým združením. Združuje 78 malých a stredných nemocníc a iných zdravotníckych zariadení. Zdravotnícke zariadenia združené v ANS zamestnávajú vyše 27-tisíc zamestnancov.
 

Mohlo by vás zaujímať: Nemecko pomáha Slovákom. Na boj s pandémiou nám darovali 31 pľúcnych ventilátorov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies