Návrh opatrení Smeru je nesystematický, tvrdí Bugár

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 14:13 • 2 min
Návrh opatrení Smeru je nesystematický, tvrdí Bugár

BRATISLAVA - Väčšina opatrení, ktoré predstavil na mimoriadnom sneme vládny Smer-SD, nie je systémová, hovorí predseda opozičnej strany Most-Híd Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Niektoré návrhy podporuje aj jeho strana, napríklad možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru, alebo podpora výskumu. "Zas sú tam veci, z ktorých vyplýva, pán premiér, že naprávate to, čo ste kedysi pokazili," povedal Bugár v diskusii Robertovi Ficovi počas relácie RTVS O päť minút dvanásť. Bugár uviedol ako príklad takejto korekcie plánované zvýšenie mzdového limitu neplatenia odvodov zo 159 na 200 eur pre študentov pri dohodách o brigádnickej práci. Viaceré návrhy Smeru sú podľa Bugára "ťahom na voľby". Poznamenal, že vládna strana chce na jednej strane dať asi 800 tisíc ľuďom s nízkymi príjmami povedzme o 30 až 40 eur viac, čim narážal na plánované zvýšenie minimálnej mzdy. Zároveň sa povie zamestnávateľom, že jeho to nič stáť nebude. "Ale zaťaží to ostatných ľudí," povedal Bugár v relácii s tým, že na takéto opatrenie sa ostatní vyskladajú. Bugár kritizoval aj navrhované úľavy vo vlakovej doprave s tým, že osobná doprava je teraz v strate. "Dobre, štát to má v rukách môže povedať, že budeme to dotovať. Ale zaťaží to rozpočet," vyhlásil. Pýtal sa Fica, čo urobia v prípade súkromného RegioJetu, či tieto úľavy budú spoločnosti preplácať. Poukázal na to, že by mohli vzniknúť dve kategórie občanov - jedni budú cestovať oveľa lacnejšie alebo zadarmo a druhí budú musieť platiť. "Alebo to potom budete musieť preplácať aj súkromníkom," argumentoval Bugár.

 

Fico kritiku balíčka opatrení označil za klasickú opozičnú rétoriku. "Prečo ste teda vy neznížili odvody?," pýtal sa Fico Bugára. Podľa premiéra je teraz konečne šanca na také opatrenia, pretože si splnili domácu úlohu, ktorá spočívala v tom, že urobili poriadok vo verejných financiách. "Ja odmietam takúto kritiku, pretože vy ste nič neurobili počas dvojročného vládnutia," povedal Fico. Zdroje na opatrenia podľa jeho slov získali, lebo konečne začali lepšie vyberať dane. "Ak je tu priestor niečo ľuďom dať, prečo za každú cenu to musíme kritizovať?" Fico povedal, že bez ohľadu na to, čo opozícia bude hovoriť, opatrenia naplnia. Sadnú si nad ne s tými, čo do toho majú čo povedať. To sú podľa Fica zamestnávatelia, zamestnanci, mestá a obce, či sociálni partneri. "Žiadna kritika opozície, ktorá teraz začína rozprávať niečo o voľbách nás nezastaví," dodal premiér. Odmietol, že by sa na opatrenia niekto skladal, lebo zdroje získali z vyššieho výberu daní. Opatrenia nebudú mať podľa Fica vplyv na deficit štátneho rozpočtu ani verejný dlh. 

 

Obsadenosť vlakov sa podľa predsedu vlády Fica pohybuje okolo 25 percent a už dnes dávajú na výkony vo verejnom záujme na železnici okolo 200 miliónov eur ročne. Tržby železníc sú okolo 100 miliónov eur. "Myslíme si, že ak máme na to zdroje a sme schopní železniciam poskytnúť, z tých príjmov, ktoré máme, ešte väčšiu dotáciu vo verejnom záujme, tak sme povedali, že dobre. Žiaci základných škôl, študenti stredných škôl a vysokoškoláci dostanú cestovanie vo vlaku zadarmo," povedal Fico s tým, že aj cestovné cez RegioJet budú musieť zadotovať. Pracujúcim plánujú zvýšiť zľavu z cestovného vlakom zo súčasných 35 percent na 50 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies