Návrh na zlúčenie SZU s UK sa nepáči ani jednej z univerzít

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 17:18 • 2 min
Návrh na zlúčenie SZU s UK sa nepáči ani jednej z univerzít

BRATISLAVA - Zámer ministerstiev zdravotníctva a školstva zlúčiť Slovenskú zdravotnú univerzitu (SZU) s Univerzitou Komenského (UK) sa nepáči ani jednej zo škôl.

slovakia

left justify in out

Vedenie SZU tvrdí, že predložený návrh je v rozpore so zákonom o vysokých školách. UK zase žiada namiesto zlúčenia likvidáciu. "Materiál je momentálne v štádiu vyhodnocovania medzirezortného pripomienkového konania. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhodnotí každú vznesenú pripomienku a bude sa nimi dôsledne zaoberať," reagovala na výhrady univerzít hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

Vedenie SZU s návrhom kategoricky nesúhlasí. Má byť v rozpore so zákonom o vysokých školách pre nedodržanie zákonných podmienok a postupu pri zlúčení. Dôvody vysvetľuje stanovisko akademickej obce, vedecko-výskumných pracovníkov a odborov univerzity, ktoré zverejnila SZU. Poukazuje, že ministerstvo nemá kompetenciu zlúčenie navrhnúť, má ju mať len rektor po schválení akademickým senátom. Rovnako, že zákon nepovoľuje zlúčenie či splynutie verejnej a štátnej školy.

 

"SZU má vážne obavy, že takýto postup Ministerstva zdravotníctva SR spolu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR by v očiach verejnosti ešte viac prehĺbil pochybnosti o existencii a fungovaní právneho štátu na Slovensku a zároveň by takéto konanie ministerstiev ako predkladateľov zákona bolo vnímané ako porušenie akademických práv a slobôd celej akademickej obce SZU, čo je v rozpore s princípmi akademickej samosprávy vysokých škôl na SR," píše sa v stanovisku.

 

SZU tiež vyjadrila pochybnosti nad vplyvom zmeny na kvalitu vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, ako aj na dosah rezortu zdravotníctva na štátnu zdravotnú politiku. "Takéto konanie zo strany MZ SR považujeme za svojvoľné a nezodpovedné vzdanie sa dohľadu a kontroly plnenia plánu štátnej zdravotnej politiky," konštatuje sa v stanovisku.

 

Návrh na zlúčenie univerzít kategoricky odmietol aj Akademický senát UK, ktorý žiadal jeho stiahnutie z medzirezortného pripomienkového konania. Akademický senát chce, aby sa v prípade realizácie zámeru SZU zrušila formou likvidácie.

 

Štátna Slovenská zdravotnícka univerzita sa má od budúceho roka zlúčiť s Univerzitou Komenského. Obe školy sídlia v Bratislave. Navrhli to ministerstvá zdravotníctva a školstva, ktoré koncom minulého mesiaca predložili zákon o ich zlúčení. Tento krok odôvodnili optimalizáciou komplexného modelu vzdelávania zdravotníkov.

 

Ministerstvo zdravotníctva v apríli avizovalo svoj zámer zmeniť SZU na verejnú vysokú školu. Tvrdilo, že v súčasnosti štátna zdravotnícka vysoká škola využíva zákonné výnimky, čo v praxi spôsobuje nerovnosť postavenia vysokoškolských vzdelávacích inštitúcií. SZU takúto argumentáciu odmietla, upozorňuje tiež, že zo strany ministerstva je dlhodobo podfinancovaná. SZU v Bratislave je jedinou zdravotníckou univerzitou na Slovensku, ktorá je monotematicky venovaná vzdelávaniu v zdravotníckych povolaniach vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona