Návrh na vyhlásenie referenda o vojenských základniach dostal košom a Smer-SD má špeciálnu požiadavku!

NETKY.SK • 8 Február 2022, 12:51 • 2 min
Návrh na vyhlásenie referenda o vojenských základniach dostal košom a Smer-SD má špeciálnu požiadavku!

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Ďurica neuspel s návrhom na vyhlásenie referenda o rozmiestnení a prevádzke amerických vojenských základní a obranných zariadení na území Slovenska. Poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičný Smer-SD nikdy nepodporia dohodu o obrannej spolupráci s USA. Vyhlásil to predseda strany Robert Fico. Smer-SD chce, aby poslanci o dohode hlasovali "aklamačne".

slovakia

left justify in out

Plénum tiež odmietlo návrh nezaradených poslancov Milana Urbana a Miroslava Suju týkajúci sa povinného očkovania. Poslanci chceli novelou zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zabrániť možnosti nariadenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 len prostredníctvom vyhlášky vydanej Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR.

 

img

 

Ficov špeciálny návrh

 

Podľa Fica by mali  poslanci pri hlasovaní ukázať svoju tvár na kameru a povedať, či sú za alebo proti. Mimoriadne rokovanie o návrhu dohody sa má začať o 13:00. Šéf strany zároveň kritizoval obmedzenie ich podujatia, na ktorom majú podvečer položiť vence k buste Alexandra Dubčeka pred budovou NR SR.

 

„Táto zmluva je čisto bilaterálneho charakteru a nemá nič spoločné s našimi záväzkami, ktoré vyplývajú z členstva v NATO," vyhlásil na utorkovej tlačovej konferencii Fico. Zmluva podľa neho nezabezpečuje zvýšenie obranyschopnosti SR, ale "prispieva k zvyšovaniu napätia v tomto komplikovanom období".

 

img

 

Smer-SD v úvode mimoriadnej schôdze podá procedurálny návrh, aby sa o zmluve hlasovalo "aklamačne". Tak sa podľa neho hlasovalo v roku 1992, keď sa prijímala Ústava SR. „Aby sa každý jeden poslanec NR SR postavil, na kameru ukázal svoju tvár a povedal slovenskej verejnosti, či je za alebo proti tejto nezmyselnej zradcovskej zmluve," vyzval Fico.

 

Strana zároveň na utorok podvečer chystá akciu pred bustou Alexandra Dubčeka. Podľa šéfa Smeru-SD sa snažili dodržať všetky pravidlá a podujatie zorganizovali na mieste, ktoré je vyše 50 metrov od zákonodarného zboru. „Bolo nám povedané, že táto akcia nie je možná, hoci sa opierame o presné znenie zákona o zhromažďovaní," povedal a označil to za zneužívanie moci. Vyzval ľudí, aby na podujatie prišli a vyjadrili nesúhlas so súčasnou vládou.

 

Prečítajte si napríklad: AKTUALIZÁCIA - REPORTÁŽ: Daniel Lipšic sa nezľakol Roberta Fica a jeho podnetu na NBÚ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies