Návrh na reformu odvodov nemá alternatívu, čas na dohodu sa kráti

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 08:06 • 2 min
Návrh na reformu odvodov nemá alternatívu, čas na dohodu sa kráti

Návrh na reformu odvodov nemá alternatívu, čas na dohodu sa kráti

slovakia

left justify in out

Voči aktuálnemu návrhu reformy odvodového systému neexistuje podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) reálna alternatíva, ktorá by systém zásadne zjednodušila a zároveň by sa nikoho nedotkla. "Ak sa takáto zmena neprijme, bude pokračovať systém, ktorý je nespravodlivý, administratívne náročný a neudržateľný z hľadiska verejných financií a kvality podnikateľského prostredia," upozornil na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že čas na dohodu v rámci vládnej koalície sa kráti.
Reagoval tak na viaceré kritické vyjadrenia zo strany živnostníkov, opozície aj niektorých koaličných partnerov o tom, že pripravované zmeny zásadne zvýšia zaťaženie živnostníkov. Šéf rezortu financií zdôraznil, že 1,65 milióna zamestnancov a 67.500 živnostníkov si reformou polepší. Pripustil, že 228.000 živnostníkom sa situácia zhorší, čo je však podľa Mikloša len riešenie doterajších deformácií v systéme. Celkovo by mali byť pripravované zmeny v prvom roku rozpočtovo neutrálne.
Jediná reálna alternatíva voči súčasnej podobe zmien bol návrh na zrušenie zdravotných odvodov, čo by však na druhej strane znamenalo adekvátne zvýšenie daní. Súčasný návrh, o ktorom koalícia diskutuje už niekoľko týždňov, počíta so zavedením superhrubej mzdy, z ktorej by sa následne platil jeden sociálny a jeden zdravotný odvod. Zdravotný odvod by bol pre všetkých rovnaký na úrovni 9 %, sociálny odvod by bol odstupňovaný - zamestnanci by platili 19 %, živnostníci 16 % a dohodári 13 %. Novú situáciu živnostníkov by do určitej úrovne príjmov zohľadňoval novo zavedený daňový bonus, znižujúci ich daňové zaťaženie.
Mikloš v súvislosti s rozhovormi v rámci vládnej koalície, v ktorej majú viaceré strany rezervovaný postoj k zvýšeniu zaťaženia živnostníkov, upozornil, že čas na dohodu sa kráti. "Času ubúda. Podľa našich odhadov je nevyhnutné prijať definitívne politické stanovisko najneskôr budúci týždeň," apeloval na koaličných partnerov minister financií. Dôvodom časového tlaku je nutnosť meniť množstvo zákonov a dĺžka legislatívneho procesu, ktorý je s tým spojený.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies