Návrh na obmedzenie zadržiavania vratiek DPH neprešiel, ani zníženie korporátnych daní

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 12:06 • 2 min
Návrh na obmedzenie zadržiavania vratiek DPH neprešiel, ani zníženie korporátnych daní

BRATISLAVA - Opozícii dnes v parlamente do druhého čítania neprešiel návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) od nezaradeného poslanca Jozefa Kollára, ktorý chcel zamedziť zadržiavaniu finančných prostriedkov podnikateľov zo strany orgánov štátu, teda finančnej správy.

slovakia

left justify in out

Tento stav podľa Kollára poškodzuje podnikateľov a ich existenciu na trhu vôbec. V novele preto navrhoval, aby daňový úrad musel platiteľovi dane z pridanej hodnoty nadmerný odpočet vyplatiť najneskôr do šiestich mesiacov od začatia daňovej kontroly, a to aj v prípade, že kontrola nebude ukončená. Aktuálne môže daňová kontrola trvať 12 mesiacov počas ktorých štát zadržiava nadmerné odpočty. "Štát disponuje dostatočnými nástrojmi a kapacitou na to, aby do pol roka od začiatku kontroly vedel zistiť, čo v konkrétnom prípade potrebuje,“ konštatuje sa v návrhu. 

 

Týmto rozhodnutím sa tak možno na finančnej správe v Košiciach dočkajú návštevy z parlamentu. Kollár totiž ešte pred hlasovaním o svojom návrhu na brífingu uviedol, že v prípade jeho neschválenia bude ako podpredseda finančného výboru iniciovať na košickej finančnej správe poslanecký prieskum. Práve z tohto úradu totiž Kollár eviduje najviac pripomienok od podnikateľov na zadržiavanie vratiek dane z pridanej hodnoty. "Máme prípady, keď pre otvorenú a rok trvajúcu daňovú kontrolu štát zadržiava nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške 4 mil. eur. V prípade konkrétnej firmy sú to ročné mzdové náklady,“ dodal Kollár.

 

Parlament zníženie korporátnych daní nepodporil

 

Korporátne dane sa znižovať nebudú. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý pripravili poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Ivan Mikloš. Svojím návrhom chceli znížiť daň z príjmov právnických osôb na pôvodných 19 %. Tvrdia totiž, že jej zvýšenie vládou Roberta Fica na 23 % ekonomike ani štátnej kase nepomohlo. Kabinet pritom už schválil zníženie sadzby dane na 22 % od zdaňovacieho obdobia 2014. 

 

"Ako sa ukázalo, zvýšenie sadzby neprinieslo do štátneho rozpočtu vyššie príjmy, dokonca naopak. Zhoršilo sa podnikateľské prostredie, zmena prispela aj k zvýšeniu nezamestnanosti a odchodu firiem zo Slovenska,“ uvádza sa v návrhu poslancov. 

 

Do druhého čítania sa nedostala ani ďalšia daňová novela od opozície, a to návrh novely zákona o dani z príjmov od poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca. Ten chcel dať živnostníkom možnosť uplatnenia si stravného pri živnosti, ak si v rovnaký deň uplatnia nárok na stravné u zamestnávateľa v trvalom pracovnom pomere v prípade, ak následne po skončení pracovnej doby u zamestnávateľa odpracujú ďalších päť a viac hodín. "Čo je doba, pri ktorej nárok na stravné za ostatných okolností vzniká,“ tvrdí predkladateľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona