Návrh ĽSNS o obnovení zvrchovanosti Slovenska neprešiel

NETKY.SK • 8 December 2016, 18:11 • 2 min
Návrh ĽSNS o obnovení zvrchovanosti Slovenska neprešiel

BRATISLAVA – Návrh ústavného zákona poslancov NR SR za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu, Rastislava Schlosára a Milana Uhríka, ktorým by sa mala meniť Ústava Slovenskej republiky, zákonodarcovia neposunuli do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Cieľom návrhu bolo vytvoriť ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti Slovenskej republiky, ktorú štát podľa predkladateľov stratil po vstupe do Európskej únie v roku 2004.


"Zvrchovanosť je jedným zo základných ústavných princípov a pilierov, na ktorých musí stáť Slovenská republika. Zvrchovanosť znamená nezávislosť štátnej moci od akejkoľvek inej moci mimo hraníc daného štátu. Znamená, že štát nie je podrobený vôli a záujmom iného štátu ani medzištátnych združení," vysvetlili poslanci.

 

Podľa nich je suverenita SR v súčasnosti zásadným spôsobom obmedzená ustanovením Ústavy SR, ktoré znie: „Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky.“ Problémom podľa predkladateľov je, že "štátna moc Slovenskej republiky, ktorá pochádza od občanov Slovenskej republiky, sa v súčasnosti musí povinne pod hrozbou finančných sankcií podrobovať cudzej moci, ktorú predstavuje Európska únia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies