Návrh Hlinu na zmenu priestupkového zákona robí z policajtov znalcov

NETKY.SK • 16 Január 2015, 10:27 • 2 min
Návrh Hlinu na zmenu priestupkového zákona robí z policajtov znalcov

BRATISLAVA – Ministerstvo vnútra SR nesúhlasí s návrhom poslanca Alojza Hlinu (nezaradený) dať policajtom možnosť zabaviť páchateľovi priestupku vec, kým nezaplatí pokutu. Považuje ho za nedostatočne vypracovaný a v praxi neaplikovateľný.

slovakia

left justify in out

Hlinova novela prešla v decembri aj za podpory viacerých poslancov Smeru-SD do druhého čítania. Definitívne sa o návrhu rozhodne na januárovej schôdzi parlamentu. Rezort vnútra zverejnil stanovisko k nej na portáli právnych predpisov v rámci vyhodnotenia medzirezortného pripomienkového konania.
      

Počas zasadnutia ústavnoprávneho výboru parlamentu v utorok (13. 1.) Hlina vysvetlil, že novela má riešiť neprispôsobivých, ktorí zneužívajú priestupkový zákon. "Polícia je často bezmocná, lebo páchateľ priestupku vypísanú pokutu priamo pred policajtom pokrčí a zahodí," povedal. Ministerstvu sa nepozdáva, že návrh stavia policajtov do úlohy „znalcov“. Pripomína, že na mieste priestupku nemajú možnosť zisťovať, či páchateľ má pri sebe hnuteľnú vec a následne vlastnícke vzťahy k takejto veci. Nevedia ju tiež cenovo ohodnotiť.
      

„Orgány prejednávajúce priestupky nemajú kompetencie ani kvalifikáciu na to, aby určovali hodnotu vecí, a to predovšetkým v súčasnosti, keď napríklad u moderných technológii je nedostatočné laickým pohľadom stanovovať ich hodnotu,“ konštatuje ministerstvo na margo takých vecí, ako sú napríklad tablety, mobilné telefóny, ktorých hodnota sa zvyšuje počtom ich možných funkcií.
      

Rezort pripomína, že podľa ústavy môžu štátne orgány konať len na základe zákona, v jeho medziach a spôsobom ustanoveným v ňom. „Pri tak dôležitom zásahu, ako je zásah do vlastníckeho práva, je potrebné určiť jasný a zreteľný postup napr. pri určovaní hodnoty a pravidiel pri tomto zásahu. V opačnom prípade hrozia súdne spory občanov s orgánmi prejednávajúcimi priestupky,“ píše v stanovisku.
      

Hlinovmu návrhu rezort vytkol, že nerieši, čo sa stane s odobranou vecou, ak páchateľ pokutu nezaplatí. Či napríklad prepadne v prospech štátu po určitej lehote, predá sa na dražbe a uspokojí sa tým pohľadávka, čo s prípadným zvyškom po jej predaji, resp. čo v prípade, ak predaj nepostačí na uhradenie pokuty.
      

Nerieši ani súvis odobranej veci s postupom pri exekúcii predajom hnuteľných vecí. Blok nezaplatený na mieste je totiž dnes právoplatným exekučným titulom. Navrhované opatrenie je podľa ministerstva problematické z hľadiska ústavnosti. Upozornilo aj na jeho administratívnu a finančnú náročnosť. Tú by predstavovali náklady spojené so skladovaním a evidenciou odobraných hnuteľných vecí, ich vracaním, ako aj vo vzťahu k zodpovednosti za možné škody v súvislosti s nakladaním s vecou.
      

Poslanec v parlamente vysvetlil, že samotné usmernenie postupu policajta by mal upraviť metodický pokyn alebo vyhláška, ktorá ustanoví, v akých prípadoch je nevyhnutné uplatniť túto právomoc. "Primárne budeme hovoriť o paragrafoch 47 až 49 priestupkového zákona, ktoré hovoria o priestupkoch voči verejnému poriadku a občianskemu spolunažívaniu," dodal Hlina.
     

Jeho návrh hovorí o tom, že ak páchateľ priestupku nezaplatí pokutu na mieste, má mu konajúci orgán právo odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec v jeho vlastníctve podľa vlastnej úvahy, a to až do okamihu zaplatenia pokuty, po ktorom je povinný bez zbytočného odkladu vec vrátiť. Vec nemôže odobrať, ak slúži na zabezpečenie základných životných potrieb, alebo ak je jej hodnota v nápadnom nepomere k povahe priestupku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies