Návrh Anny Záborskej, ktorého cieľom je sťažiť prístup žien k interupciám, už riešia v europarlamente!

NETKY.SK • 21 Október 2021, 06:38 • 2 min
Návrh Anny Záborskej, ktorého cieľom je sťažiť prístup žien k interupciám, už riešia v europarlamente!

BRUSEL - Na stranu slovenských žien sa postavili aj ženy, ktoré v Poľsku organizovali masové protesty proti úplnému zákazu umelého prerušenia tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Liberálni poslanci Európskeho parlamentu (EP) z viacerých členských krajín EÚ sa v stredu v rámci plenárneho zasadnutia v Štrasburgu postavili proti slovenskému návrhu zákona od poslankyne NR SR Anny ZáborskejInformovali o tom slovenskí europoslanci z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) Martin Hojsík a Michal Šimečka (obaja z Progresívneho Slovenska).

 

img

 

Liberálne krídlo kritizuje Záborskú

Poslankyne a poslanci EP vyjadrili solidaritu so ženami na Slovenskureprodukčné práva ktorých sa stali terčom navrhovaného zákona predloženom poslankyňou NR SR Annou Záborskou.

 

Liberálne europoslankyne a europoslanci z tretej najsilnejšej skupiny v EP z krajín ako Nemecko, Švédsko, Holandsko, Belgicko či Maďarsko vyjadrili nesúhlas s obmedzením prístupu k bezpečným interupciám na Slovensku, čo by umožnil Záborskej návrh zákona.

 

img

 

Akcie v EP sa zúčastnili aj aktivistky z Poľska, líderky protestov Strajk kobiet (štrajk žien). Tie minulý rok viedli demonštrácie za práva žien v ich krajine na znak protestu, že Ústavný súd takmer úplne zablokoval prístup poľských žien k interrupciám.

 

Súvisiaci článok: Progresívne Slovensko protestuje pred Národnou radou!

 

Sťažený prístup  

"Pridali sme sa k protestujúcim Slovenkám a Slovákom, ktorí sú právom nahnevaní pre snahy Anny Záborskej a ultrakonzervatívnej časti NR SR. Spolupráca ultrakonzervatívcov a fašistov nastoľuje nebezpečný precedens a je začiatkom cesty k ďalším prekážkam pre ženy pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v prípade výkonu interrupcií," uviedol Martin Hojsík.

 

 

Podľa jeho slov siahanie na práva žien sa stáva "smutným trendom" populistických a konzervatívnych politikov nielen na Slovensku, ktorí sa tvária sa, že chcú pomôcť ženám, no v skutočnosti len "napĺňajú svoje ideologické chute".

 

Slovensko nasleduje Poľsko

Hojsík pripomenul, že v Poľsku už rok platí de facto zákaz interrupcií a skonštatoval, že zákon, ktorý navrhuje Záborská, je nebezpečným krokom, ktorý Slovensko priamo smeruje vydať sa poľskou cestou.

 

img

 

"Poľsko je príkladom, že ideologické politiky vedú k vážnemu obmedzeniu ľudských práv," upozornil Michal Šimečka. A dodal, že jeho strana sa doma na Slovensku rozhodla postaviť proti "času na rozmyslenie", ktorý návrhom zákona pretláča poslankyňa Záborská, len aby ženy interrupciu nestihli. Podľa jeho slov sú ženy svojprávne bytosti, ktoré sa vedia rozhodnúť aj bez časovej lehoty.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Poslanci dali zelenú zákonu od Záborskej o pomoci tehotným ženám. Ako mení pravidlá interrupcií?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies