Návrat slovenských matiek do práce je zložitejší než v zahraničí

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 11:43 • 2 min
Návrat slovenských matiek do práce je zložitejší než v zahraničí

BRATISLAVA - Materská a rodičovská dovolenka sú na Slovensku dlhšie ako v iných krajinách Európskej únie (EÚ). Návrat slovenských žien do práce potom následne býva často zložitejší než v zahraničí.

slovakia

left justify in out

V Nórsku trvá materská dovolenka deväť týždňov, v Nemecku 14 a na Slovensku trvá základná materská dovolenka 34 týždňov. Ženy potom väčšinou nastupujú na rodičovskú dovolenku, ktorá trvá do troch rokov veku dieťaťa. "Tento postup matiek na Slovensku je tradičný a pretrváva už od čias Československa. Výnimkou tak nie je ani situácia, keď sa matka viacerých detí vracia do práce napríklad po šiestich rokoch," priblížila manažérka McROY Slovakia pre regióny Nitra a Trnava Zita Hajdušková.

 

Zároveň uviedla, že tieto pravidlá na jednej strane uľahčujú starostlivosť o dieťa, na strane druhej sťažujú návrat žien do práce. V zahraničí je pritom podľa nej bežné, že čas, ktorý môže prežiť rodič doma s dieťaťom, je výrazne kratší než na Slovensku. Napríklad, v Holandsku čerpajú rodičia len materskú dovolenku. Kratšia býva aj rodičovská dovolenka, v Belgicku sú to tri mesiace, v Portugalsku štyri.

 

V porovnaní s týmito krajinami je tak návrat slovenských žien do práce o niečo zložitejší, keďže v priebehu rokov na rodičovskej dovolenke strácajú pracovné návyky. Problémom je podľa McROY Slovakia i to, že na Slovensku chýbajú skrátené pracovné úväzky, ktoré by ženám umožnili privyrábať si počas starostlivosti o dieťa, čím by bol návrat do plného pracovného procesu plynulejší. "Napríklad v Holandsku ponúka prácu na čiastočný úväzok väčšina firiem. Na Slovensku sa tak deje skôr výnimočne. Preto je dobré, aby žena počas rodičovskej dovolenky úplne nestratila kontakt so svojím zamestnávateľom, čo jej môže pri návrate do práce pomôcť," odporúča Hajdušková.

 

Počas troch rokov, ktoré žena prežije s dieťaťom, môže v mnohých firmách dôjsť k zásadným zmenám v organizácii práce, menia sa procesy, stratégia spoločnosti, dochádza k výmenám ľudí. "Pri návrate sa tak žena zrazu ocitne v prostredí, ktoré nepozná a môže byť pre ňu úplne cudzie," vysvetlila Hajdušková.

 

Firmy navyše často na obdobie rodičovskej dovolenky prijímajú zamestnanca na zastupovanie, ktorý je s aktuálnou situáciou v spoločnosti dokonale oboznámený. "Preto sa stáva, že matku po čase z jej miesta vytlačí," tvrdí Hajdušková.

 

Podľa McROY Slovakia sa tak ženám oplatí zostať v kontakte s firmou a mať prehľad o zmenách aj počas rodičovskej dovolenky. Taktiež by sa nemali báť svojej firme pripomenúť sa a v čase návratu z rodičovskej dovolenky sa dopredu ozvať. "Môžu sa priamo opýtať na zmeny, ktoré sa v spoločnosti udiali, a prediskutovať so svojím nadriadeným vlastnú predstavu o fungovaní vo firme po návrate," doplnila Hajdušková.

 

Zamestnávateľ totiž musí žene pracovné miesto "držať", no po návrate z rodičovskej dovolenky jej nemusí ponúknuť identickú pozíciu, akú zastávala predtým. Preto je lepšie si tieto veci v predstihu prediskutovať.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona