Návrat k normálnej preprave tekutín v lietadlách? Možno pomôže technológia, ktorá sa bežne využíva v zdravotníctve

NETKY.SK • 11 August 2018, 06:00 • 2 min
Návrat k normálnej preprave tekutín v lietadlách? Možno pomôže technológia, ktorá sa bežne využíva v zdravotníctve

BRATISLAVA - Pri kontrole príručnej batožiny na letisku mnoho ľudí stále chybuje. Veľa cestujúcich zabúda na inštrukcie, ktoré sa týkajú tekutín, a nedodržiava stanovené limity alebo zabúda sáčok s tekutinami predložiť ku kontrole zvlášť.

slovakia

left justify in out

V USA sa však otestuje nový typ skenera, vďaka ktorému by mohli tekutiny zostať v príručnej batožine, informoval server CNN.

 

Obmedzenie tekutín bolo zavedené v roku 2006, kedy bol na londýnskom letisku Heathrow odhalený pokus o útok, ktorý mal byť vykonaný prostredníctvom kvapalných výbušnín. Od tej doby sú cestujúci po celom svete povinní prevážať tekutiny v baleniach do 100 mililitrov a pri kontrole ich predkladať zvlášť v priehľadnom vrecku s celkovým objemom maximálne jeden liter.

 

O potrebe druhého bodu sa však teraz špekuluje. Na viac ako desiatke amerických letísk bude v nasledujúcich mesiacoch testovaný nový skener, ktorý dokáže pomocou 3D snímok lepšie vyhodnotiť potenciálnu prítomnosť výbušnín.

 

Podľa serveru CNN ide o technológiu CT čiže výpočtovej tomografie, ktorá sa bežne používa v zdravotníctve na zobrazenie vnútorných orgánov. "Využitie CT technológie nám výrazne uľahčí detekciu prípadných hrozieb pri bezpečnostnej kontrole," uviedol hovorca americkej agentúry Transportation Security Administration David Pekoske.

 

Rovnaká technológia sa testuje aj na londýnskom Heathrow, teda na letisku, z ktorého v podstate obmedzenie tekutín vzišlo. "Stále hľadáme nové technológie, ktoré by zlepšili našu bezpečnosť, ale zároveň uľahčili cestovanie našim cestujúcim," povedal pre Telegraph hovorca letiska. Ak sa skenery osvedčia, nemuseli by ľudia z tašiek vyberať ani notebooky či inú väčšiu elektroniku.

 

Mohli by obmedzenia skončiť?

 

Telegraph polemizuje aj s myšlienkou, či by vďaka novým skenerom nemohlo dôjsť k zrušeniu reštrikcie na tekutiny v plnom rozsahu. Ak by totiž technológie dokázali rozpoznať kvapalné výbušniny v 100mililitrových nádobách, prečo by to nedokázali aj vo väčších?

 

"Viac by som rozumel tomu, keby platil úplný zákaz tekutín než len obmedzenie," povedal editor magazínu Aviation Security International Philip Baum. "Len to dokazuje, že vlády po celom svete nie sú schopné zapojiť zdravý sedliacky rozum," dodal.

 

Baum je tvrdým kritikom súčasného postupu. Podľa neho by si potenciálni teroristi mohli výbušniny namiešať tiež v nádobách kúpených v bezcolnej zóne. Nová technológia je ale podľa neho začiatkom konca reštrikcií na tekutiny. Tomu ale na druhú stranu príliš nenahráva fakt, že britské letisko chce rozšíriť reštrikcie tiež na púdre a prášok, napríklad proteínový, a nasledovať tak USA, Austráliu alebo Nový Zéland, píše server Independent.

 

Rovnaké opatrenia ako u tekutín sa týkajú aj gélov a aerosólov v sprejoch. Avšak spreje obsahujúce horľavé a toxické látky, napríklad korenisté spreje a repelenty, nie sú povolené na prepravu lietadlom vôbec, a to ani v zapísanej batožine.

 

Hoci bezpečnostné opatrenia ohľadom tekutín fungujú už 12 rokov, cestujúci stále robia chyby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies